Eko-przewodnik: Jak wprowadzić zrównoważone praktyki do swojej kuchni?

19 czerwca 2023
Coraz więcej z nas przykłada uwagę do zdrowego żywienia, a to skutkuje tym, że ekologiczna żywność jest częściej wybierana. Konsumenci widzą różnicę w jakości produktów ekologicznych, dlatego coraz więcej takich produktów jest dostępnych w sklepach. Jak zacząć wybierać wartościowe i zdrowsze produkty do swojej kuchni? Nasz krótki przewodnik po ekologicznych wskazówkach pomoże Ci wprowadzić je do swojej kuchni!

Czym jest żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna nazywana jest także żywnością bio lub eko. Są to produkty, które pochodzą z upraw i hodowli, które prowadzone są w sposób naturalny. Co to tak naprawdę oznacza? Żywność eko to produkty, które:

  • pochodzą z upraw i hodowli, które prowadzone są naturalnymi metodami: bez użycia chemicznych nawozów, pestycydów czy GMO;
  • są robione z poszanowaniem środowiska;
  • nie mają sztucznych barwników, konserwantów czy wzmacniaczy smaku;
  • mają certyfikat żywności ekologicznej.

Certyfikat żywności ekologicznej

Czym jest certyfikat żywności ekologicznej? To dokument, który potwierdza, że produkt stworzono z zasadami rolnictwa ekologicznego. Zasady te są rygorystyczne, kontroluje się między innymi używane surowce, metody produkcji, sposób pakowania czy etykietowania.

ekologia

Jak wybrać ekologiczny produkt w sklepie?

Ekologiczne produkty są specjalnie oznaczone znakiem „zielonego liścia” oraz specjalnym numerem nadawanym przez komisję Unii Europejskiej, która zajmuje się certyfikacją produktów ekologicznych. Nie daj się zwieść trickom producentów, którzy używają słów na etykietach, które mają zmylić Cię o ekologicznym pochodzeniu produktów. Może się zdarzyć, że produkt będzie miał po prostu napis „bio” lub „eko”. Jeśli nie ma listka eko i numeru, który nadaje komisja Unii, to nie można nazwać go produktem ekologicznym.

Znaczek ekologiczny a standardowa etykieta

Warto poświęcić kilka chwil na przeczytanie etykiet produktów. Na produkcie ekologicznym nie znajdziesz żadnych dodatkowych substancji i sztucznych barwników oraz konserwantów. Czysta etykieta produktu ekologicznego to gwarancja, że produkty nie zostały poddane obróbce i mają pełną wartość substancji odżywczych w składzie. Możesz to zobaczyć w tabelce obok składu produktów.

Wybierz ekologiczne produkty, które najczęściej używasz w swojej kuchni!

Rozumiemy, że całkowita zmiana żywności na żywność ekologiczną może być zbyt kosztowna. Dlatego wybierz te produkty, których używasz najczęściej. Owoce, warzywa, nabiał lub mięso to podstawy diet, z których wyczarowujesz swoje dania. Warto podjąć decyzję o wyborze tych produktów w jakości ekologicznej, aby jak najbardziej zadbać o swoje zdrowie oraz etyczne aspekty uprawy roślin czy hodowli zwierząt.

Produkty ekologiczne – FAQ

Co to jest żywność eko?

To produkty, które pochodzą z certyfikowanych upraw hodowli. Nie mają pestycydów, GMO i sztucznych dodatków.

Czy żywność eko jest zdrowsza od normalnej?

Najczęściej żywność eko ma lepszy skład, więc warto włączyć ją do codziennej diety.

Dlaczego żywność eko jest droższa?

Produkcja takiej żywności jest droższa, co przekłada się na cenę.


Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram