Eko-przewodnik: Jak wprowadzić zrównoważone praktyki do swojej kuchni?

19 czerwca 2023
Coraz więcej z nas przykłada uwagę do zdrowego żywienia, a to skutkuje, że ekologiczna żywność jest częściej wybierana. Konsumenci widzą różnicę w jakości produktów ekologicznych, dlatego coraz więcej takich produktów jest dostępnych w sklepach. Jak zacząć wybierać wartościowe i zdrowsze produkty do swojej kuchni? Nasz krótki przewodnik po ekologicznych wskazówkach pomoże Ci wprowadzić je do swojej kuchni!

Jak wybrać ekologiczny produkt w sklepie?

Ekologiczne produkty są specjalnie oznaczone znakiem „zielonego liścia” oraz specjalnym numerem nadawanym przez komisję Unii Europejskiej, która zajmuje się certyfikacją produktów ekologicznych. Nie daj się zwieść trickom producentów, którzy używają słów na etykietach, które maja zmylić Cię o ekologicznym pochodzeniu produktów.

Porównaj etykiety produktu ekologicznego oraz standardowego

Warto poświęcić kilka chwil na przeczytanie etykiet produktów. Na produkcie ekologicznym nie znajdziesz żadnych dodatkowych substancji i sztucznych barwników oraz konserwantów. Czysta etykieta produktu ekologicznego to gwarancja, że produkty nie zostały poddane obróbce i mają pełne wartość substancji odżywczych w składzie, co możesz zobaczyć w tabelce obok składu produktów.
ekologia

Wybierz ekologiczne produkty, które najczęściej używasz w swojej kuchni!

Rozumiemy, że całkowita zmiana żywności na żywność ekologiczną może być zbyt kosztowna Dlatego wybierz te produkty, których używasz najczęściej. Owoce, warzywa, nabiał lub mięso to podstawy diet, z których wyczarowujesz swoje dania. Warto podjąć decyzję o wyborze tych produktów w jakości ekologicznej, aby jak najbardziej zadbać o swoje zdrowie oraz etyczne aspekty uprawy roślin czy hodowli zwierząt.

Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram