Czy warto kupować produkty bio? Zalety żywności ekologicznej

14 lutego 2023

Codziennie stajemy przed wyborami doboru produktów żywieniowych, które wpływają na nasz organizm i samopoczucie. Jeśli unikasz chorób cywilizacyjnych i starasz się żyć zdrowo, wiesz że aktywny tryb życia to nie wszystko. Priorytetem powinno stać się również odpowiednie odżywianie, dlatego zacznij wybierać produkty bio.

żywność ekologiczna

Zalety produktów bio:

Żywność BIO nie jest poddawana, żadnej obróbce, która wpływałby na wyniszczenie witamin i minerałów. Produkty bio nie podlegają również procesowi, który zmieniłby skład chemiczny, wygląd i właściwości produktu. Kolejną zaletą żywności ekologicznej jest obowiązywanie ścisłych zasad, ograniczające stosowanie dodatków żywnościowych. Dzięki, czemu produkty BIO są bogatsze w witaminy B, C i D od produktów przetworzonych.
Kolejną zaletą produktów ekologicznych jest wyższa zawartość błonnika, który jest niebywale ważny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Wspomaga on metabolizm cholesterolu i pobudza perystaltykę jelit, zmniejszając ryzyko powstania chorób. Brak dodatku sztucznych nawozów i pozostałości pestycydów w żywności bio przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na choroby cywilizacyjne takie jak alergie, bezpłodność, nadciśnienie lub nowotwory.
Konsumenci coraz częściej decydują się na zakup żywności ekologicznej. Świadomość społeczna dot. świadomego i zdrowego odżywiania niewątpliwie rośnie. Jasnym staje się, że codzienne wybory zakupowe, mają wpływ na nasze zdrowie w przyszłości.

Może zainteresują Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram