Prawdziwy ser żółty – jak rozpoznać i gdzie kupić

26 maja 2022

Jak rozpoznać prawdziwy ser żółty?

Ser żółty to bardzo częsty dodatek do śniadań, kolacji a nawet obiadów. Rodzajów żółtych serów mamy bardzo sporo i na pewno znajdziemy swój ulubiony. Warto jednak, aby sery żółte były o dobrej jakości, dzięki temu mają więcej wartości odżywczych. Również, pamiętajmy o tym, że prawdziwe żółte sery nie zawierają konserwantów! Poniżej przedstawimy kilka wskazówek jak rozpoznać żółty ser.

Prawdziwy żółty ser rozpoznasz po… cenie

Sery żółte, które produkowane są w tradycyjny sposób często kosztują więcej niż serowe produkty. Choć nazwa „ser”, będzie zarówno na opakowaniu prawdziwego sera, jak i ser- podobnego należy wziąć pod uwagę, że okazja cenowa może być zgubna dla naszego zdrowia na dłuższą metę.  Ser produkowany z wysokiej jakości mleka, u małych, lokalnych rolników, musi kosztować więcej niż ser z wielkiej fabryki.  Również prawdziwe sery można rozpoznać po oznaczeniu geograficznym. Niektóre z gatunków prawdziwego sera są produkowane wyłącznie w danym miejscu na świecie, inaczej nie mogą używać danej nazwy produktu. Na przykład takim serem jest Parmigiano Reggiano. Jeśli szukasz oryginalnych, prawdziwych serów, weź pod uwagę wyższą cenę. Ta inwestycja na pewno odpłaci się lepszym smakiem i zdrowszym wpływem na Twój organizm.

Prawdziwy żółty ser rozpoznasz po… składzie

Prawdziwe sery produkowane tradycyjnymi metodami, do ich wyrobu używa się tylko mleka i naturalnych dodatków, do fermentacji w procesie produkcji serów potrzebne są bakterie. Wszelkie konserwanty są zbędnymi dodatkami, które przyspieszają czas dojrzewania, wydłużają czas przydatności, lub nadają  ciekawszego smaku i aromatu.  Aby uniknąć zakupu produktów o złym składzie, musimy wybierać świadomie i czytać etykiety.

Prawdziwy ser, gdzie kupić?

Prawdziwe sery możesz znaleźć zarówno w małych, osiedlowych sklepach, jak i dużych hipermarketach. Dyskonty również wprowadzają wiele produktów o oryginalnym pochodzeniu. Warto oglądać gazetki sieci handlowych, ponieważ często można trafić na tematyczne tygodnie, np. z ekologicznymi produktami czy określonymi produktami z danych państw, na przykład włoskimi czy hiszpańskimi.

Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram