Ekologiczny nurt mleka.

19 października 2020

Rozwój żywności ekologicznej

Popyt na ekologiczne produkty charakteryzuje się tendencją wzrostową na świecie, niewielki polski rynek odznacza się dużym potencjałem.[1] Polacy zauważają, iż bezpieczniejszą alternatywą dla zdrowia jest ekologiczna żywność. Najwyższa jakość i walory odżywcze, brak użycia środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej oraz bez GMO przekonują Polaków do sięgania na półkę z produktami bio.[2]

Torba zakupowa z żywnością ekologiczną.
Torba zakupowa z żywnością ekologiczną.

Skupiając się w naszym artykule na nabiałowym aspekcie, nie możemy pominąć danych ilościowych udowadniających rozwój segmentu. Produkcja organicznego mleka w ciągu ostatnich 10 lat blisko o 200% zwiększyła się w Europie, aby podołać rosnącemu popytowi konsumentów na ekologiczne mleko i produkty mleczne. [3] W 2019 w polskim koszyku najchętniej kupowanych produktów bio,  nabiał znalazł się na pierwszym miejscu. W tej grupie znalazły się sery żółte, serki homogenizowane, jogurty, kefiry i mleko.[4]

Zasady powstawania produktów BIO

Ekologiczne produkty powinny powstawać z poszanowaniem dla środowiska naturalnego w każdym etapie produkcji. Podstawą wyrobu nabiału organicznego jest mleko surowe, które nie może posiadać w swojej zawartości antybiotyków i hormonów. Liczne badania naukowe poświadczają istotność systemu produkcji na zawartość składników o właściwościach przeciwutleniających w mleku.[5] Porównując skład mleka ekologicznego a konwencjonalnego znajdziemy w nim o wiele mniej  kwasów tłuszczowych nasyconych, wyższą zawartość kwasów tłuszczowych omega – 3 oraz witamin A, D i E. [6] W mlecznych przetworach bio, wyrabianych z mleka organicznego jest także więcej sprzężonego kwasu linolowego- CLA. W swoich działaniach prozdrowotnych jest bezkonkurencyjny, ma właściwości  przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe i poprawiające działanie układu odpornościowego. [7]

Co równie istotne, organiczne mleko pozyskuje się je z certyfikowanych gospodarstw, w których zwierzęta mają zagwarantowany dostęp do zielonych pastwisk przez większość roku. Gospodarstwa prowadzące hodowlę i produkcję mleka bio podlegają cyklicznej kontroli mającej potwierdzać przyznanie im Unijnego certyfikatu „bio liścia”.[8] Ten sam znak możemy znaleźć na opakowaniu produktu bio, wraz z numer certyfikatu. Na opakowaniu może również znaleźć się nazwa i logo jednostki certyfikującej oraz szczegółowy adres producenta. Te elementy dają nam pewność, iż produkt rzeczywiście jest ekologiczny. Pamiętajmy, że pojawienie się tylko przedrostka „eko” czy „bio” w nazwie nie zawsze to gwarantuje!

Znak Euroliść.
Euroliść
https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organic-logo_en

[1] https://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/130/zywnosc-bio-ekologiczna

[2] https://organicmarket.pl/wp-content/uploads/2017/03/organic_17.compressed-2.pdf

[3] https://jemyeko.com/perspektywy-polskiego-rynku-zywnosci-ekologicznej/

[4]https://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/polski-koszyk-produktow-bio-to-m-in-nabial-produkty-dla-dzieci-mleka-roslinne-i-wodka-raport,181740_1.html

[5] https://organicmarket.pl/wp-content/uploads/2017/03/organic_17.compressed-2.pdf

[6] https://organicmarket.pl/wp-content/uploads/2017/03/organic_17.compressed-2.pdf

[7]https://www.kierunekspozywczy.pl/artykul,58380,ekologiczna-mleczarnia-z-serca-mazur.html

[8] https://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/130/zywnosc-bio-ekologiczna

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Cheddar- pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram