Ekologiczne oznakowanie produktów

19 listopada 2020

Konsumenci na świecie coraz bardziej przykładają wagę do jakości swojej diety. Chcą profilaktycznie dbać o swoje zdrowie jedząc wartościowe składniki, unikając sztucznych dodatków, przykładają większą wagę do sposobu produkcji, a także o dobrostan zwierząt, bez których wiele nurtów rolnictwa nie istniałoby. Świadomość kupujących rośnie, nieco odległy parę lat temu nurt ekologicznych produktów przybiera na mocy.

Natomiast sięgając po BIO produkt, musimy wiedzieć czy aby na pewno jest takim, to gwarantuje nam odpowiedni certyfikat umieszczany na opakowaniu.

Najbardziej rozpoznawalnym certyfikatem potwierdzającym ekologiczny produkt jest Unijny znak „Euroliścia”. Powstał w 2010 roku, gdy rolnictwo ekologiczne zaczęło znaczyć coraz więcej w gospodarce. Logo ekologiczne może być używane tylko na produktach, które zostały certyfikowane jako ekologiczne przez upoważnioną agencję lub organ kontrolny. Posiadanie takiego oznakowania, oznacza iż producenci żywności ekologicznej oraz rolnicy, którzy dostarczyli surowce, spełniają obowiązujące w całej Unii Europejskiej ścisłe wytyczne. Oznacza to, że spełniły surowe warunki dotyczące ich produkcji, przetwarzania, transportu i przechowywania. „Euroliść” może być używany na produktach tylko wtedy, gdy zawierają co najmniej 95% składników organicznych i dodatkowo przestrzegają dalszych surowych warunków dla pozostałych 5%. Ten sam składnik nie może występować w postaci organicznej i nieorganicznej. Etykieta przedstawia dwanaście białych gwiazd, formujących liść na zielonym tle.  Jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych znaków potwierdzających ekologiczny produkt. Jednak sam „Euroliść” na opakowaniu nie wystarczy. Należy również umieścić numer kodu organu kontrolnego, a także miejsce, w którym wyhodowano surowce rolne składające się na produkt. [1] [2] [3]

https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organic-logo_en

Wielu producentów, niestety jest nieszczerych i tworzą iluzoryczną „ekologiczność” poprzez sloganu marketingowego. Dlatego bardzo ważne jest by sprawdzać oznakowanie kupowanych produktów. Sklepy najczęściej ułatwiają nam tę czynność gromadząc produkty ekologiczne razem, w oddzielnych i oznakowanych działach. 


[1] https://www.pcbc.gov.pl/wp-content/uploads/ZnakEuroli%C5%9Bcia_notatka.pdf

[2] https://naturalnieozdrowiu.pl/co-oznaczaja-oznakowania-na-produktach-ekologicznych/

[3] https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organic-logo_en

28 października 2020 Ser Maasdam – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Cheddar- pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram