Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie

26 października 2020
Historia jednego z najpopularniejszych serów na świecie sięga aż do XII wieku. Nazwa cheddar pochodzi od wioski Cheddar w Anglii, w hrabstwie Somerset, skąd pochodzi jego oryginalna receptura.
W ciągu dziesięcioleci sposób wyrabiania i produkcji ewoluował. Mechanizacja umożliwiła zwiększanie ilości produkowanych kilogramów sera. Dzięki temu w ciągu ostatnich stu pięćdziesięciu lat ser cheddar, niegdyś regionalna specjalność, stał się jednym z najczęściej produkowanych produktów mlecznych na świecie.[1]
ser Cheddar bez laktozy
ser Cheddar bez laktozy

Nazewnictwo cheddarów

Istnieją nazwy cheddarów uznane przez komisję Slow Food za najbardziej znaczące tego gatunku. Pierwszym jest ser dla którego nazwa jest zarezerwowana dla tradycyjnych producentów z regionu pochodzenia – West Country Farmhouse Cheddar.  Jednak nazwy cheddara „bez modyfikacji” są definiowane w przepisach żywnościowych różnych krajów, przy użyciu tylko zawartości tłuszczu i wiIgoci. Na przykład w Stanach Zjednoczonych FDA nakazuje, aby ser oznaczony jako „cheddar” miał „maksymalną zawartość tłuszczu waga części stałych, a maksymalna zawartość wilgoci to 39% masy”. Pozostawiając producentom wybór składu mleka, metodę produkcji oraz wiek sera.[2] W tradycyjnej metodzie produkcji sera cheddar, twardy twaróg jest cięty lub „cheddarowany” na małe kawałki w celu odsączenia serwatki, a następnie mocno wciskany w cylindry zwykle o średnicy od 30 do 38 cm i wadze 27 do 34 kg. [3] Słynny proces „cheddaringu” polega na kilkukrotnym obracaniu skrzepu, by cała wilgoć została odprowadzona. Kwasowość twarogu cały czas rośnie w kontrolowany sposób podczas całej obróbki.[4]
Regionalność zawsze miała wpływ na produkcję serów.  Różnice między smakiem mleka od lokalnych gospodarstw, naturalnie wpływały na smak sera. W konsekwencji na preferencje spożywających go osób. Jednak prawdopodobnie nie ma sera, który miałby tyle regionalnej specyfiki co cheddar – nawet na poziomie przemysłowym. W globalnym ujęciu istnieje pięć rodzajów sera wyróżnianych ze względu na czas dojrzewania:
  • Mild – 3 miesiące,
  • Medium Matured – 6 miesięcy,
  • Mature – 9 miesięcy,
  • Extra Mature – 15 miesięcy,
  • Vintage – 18 miesięcy

Właściwości sera Cheddar

Smak sera jest zależny od czasu leżakowania w dojrzewalni. Cheddar Mild charakteryzuje się łagodnym, kremowym smakiem, a jego intensywność oceniana jest na poziomie 2 w skali 1-6. Kolejno wymieniając, ser nabiera coraz większej wyrazistości i kwaskowatego posmaku. Kończąc skalę na cheddarze Vintage, którego intensywność smaku oceniana jest na najwyższym poziomie skali i największej pikantności. [5]
Równie istotne co smakowe właściwości,  są wartości odżywcze.  W składzie cheddara znajdziemy wysoką zawartością wapnia (711 mg/100 g), i fosforu (460 mg/100 g), 100 g sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na te minerały to odpowiednio w 71% i 66 %.[6] Jedząc cheddar dostarczamy do organizmu również cynk, jod i żelazo oraz witaminy z grupy B, A i E.[7] Naukowcy z Uniwersytety w Teksasie odkryli że sery cheddar mają w składzie niecenioną spermidynę- związek chemiczny, która zapobiega chorobom wątroby, w tym nowotworom. Pamiętajmy jednak, że duża ilość tłuszczu oraz sodu nie służy osobom z nadciśnieniem tętniczym. Dlatego powinny ograniczać spożycie tego sera.
Spróbuj nasz ser Cheddar bez laktozy! Wszystkie produkty Klarmy, w tym ser Cheddar bio, posiadają certyfikat LV-BIO-01.

Źródła:

[1] https://pl.wikipedia.org/wiki/Cheddar

[2] https://www.saveur.com/history-of-cheddar-cheese/

[3] https://www.britannica.com/topic/cheddar-cheese

[4] https://www.farmhousecheesemakers.com/creating/cheddaring/

[5] https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/ser-cheddar-wlasciwosci-kalorie-i-zastosowanie-aa-RzmH-eP2a-N5vr.html

[6]https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/ser-cheddar-wlasciwosci-kalorie-i-zastosowanie-aa-RzmH-eP2a-N5vr.html

[7] https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/ser-cheddar-wlasciwosci-sklad-i-zastosowanie-sera-cheddar,24672.html


Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram