6 powodów dlaczego warto jeść produkty organiczne

9 maja 2021
Konsumenci coraz częściej wybierają produkty organiczne: zarówno z powodów zdrowotnych, jak i środowiskowych. Jednym z powodów, dla którego ludzie wybierają żywność organiczną, jest chęć prowadzenia zdrowszego trybu życia. Powodów tej decyzji jest wiele, jednak sześć poniższych najlepiej odpowiada na pytanie „Dlaczego warto jeść produkty organiczne?”.

1. Zawiera więcej substancji odżywczych 

Zgodnie z prawem unijnym producent może nazwać swój produkt „ekologicznym”, tylko jeśli co najmniej 95% jego składników ma naturalne pochodzenie. Produkty organiczne są zdrowszą alternatywą, ponieważ są wolne od chemii oraz toksycznych pestycydów, które stosowane są w rolnictwie oraz produkcji. Zwierzęta z ekologicznych gospodarstw jedzą naturalną paszę, do której nie dodaje się antybiotyków, hormonów wzrostu i tego typu dodatków.  

2. Jest lepszej jakości

Jedzenie organiczne ma lepszą jakość od zwykłego, ponieważ proces produkcji przebiega w najwyższych standardach. Zarówno proces uprawy, jak i przetwarzania musi przebiegać zgodnie z certyfikowanymi standardami. W krajach należących do Unii Europejskiej produkty spożywcze oznaczane mianem „organiczne”, „ekologiczne” czy „bio” muszą posiadać odpowiedni certyfikat. Przyznają go jednostki, które sprawdzają osobiście, czy miejsce produkcji spełnia określone standardy, a potem każdego roku przeprowadzają kontrole.  

3. Jest lepsza dla środowiska 

W produkcji organicznej nie używa się nawozów ani pestycydów, które są szkodliwe dla środowiska. Zamiast nich używa się nawozów naturalnych, które mają pozytywny wpływ na jakość gleby, a także chronią żyjące na terenie upraw mikroorganizmy.

4. Wsparcie rolnictwa 

Zazwyczaj żywność organiczna pochodzi z małych i średnich przedsiębiorstw, a nie wielkich korporacji. Sprzedaż wyrobów ekologicznych ma zasadniczo mniej pośredników niż sprzedaż standardowej żywności. To oznacza, że sprzedaż żywności organicznej pozwala bardziej docenić pracę rolników. Uprawa organiczna jest wolniejszą, lecz zdrowszą metodą produkcji, dlatego warto wspierać i wybierać takie produkty, by uhonorować pracę rolników, którzy gwarantują nam żywność wysokiej jakości.

5. Jest bezpieczna dla Ciebie i Twojej rodziny 

Brak substancji chemicznych w produkcji żywności organicznej, oznacza, że – wybierając ją – eliminujesz również substancje chemiczne w jedzeniu. Na dodatek produkty organiczne są bogate w przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Mleko i sery z gospodarstw ekologicznych zawierają znacznie więcej cennych kwasów tłuszczowych omega-3.

6. Ma lepszy smak

Organiczne produkty spożywcze smakują lepiej i naturalniej od zwykłej żywności. Przywołują wspomnienie jedzenia z dzieciństwa, z czasów kiedy to nie używano tylu sztucznych wzmacniaczy smaku, a żywność była ogółem lepszej jakości. Substancje chemiczne używane w produkcji nieekologicznych produktów zabijają bakterie, które są pożyteczne dla ludzkiego organizmu. Wybierając żywność organiczną, mamy pewność, że ma ona więcej wartości odżywczych oraz naturalny, pyszny smak. 
Chcesz wprowadzić do swojego menu produkty organiczne? Zachęcamy Cię do zapoznania się z naszą ofertą! W niej znajdziesz sery żółte wyrabiane w ekologicznym gospodarstwie w Liwonii – historycznej krainie na Łotwie. Nasze plastry nie zawierają konserwantów, polepszaczy smaku czy chemicznych barwników.


Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram