6 powodów dlaczego warto jeść produkty organiczne

9 maja 2021
Konsumenci coraz częściej wybierają produkty organiczne zarówno z powodów zdrowotnych jak i środowiskowych. Jednym z powodów dla którego ludzie wybierają żywność organiczną jest chęć prowadzenia zdrowszego trybu życia. Jest jednak wiele powodów, jednak te sześć najlepiej odpowiadają na pytanie „ dlaczego warto jeść produkty organiczne?”.

1. Zawiera więcej substancji odżywczych 

Produkty organiczne są zdrowszą alternatywą, ponieważ są wolne od chemii oraz toksycznych pestycydów które stosowane są w rolnictwie oraz produkcji. 

2. Jest lepszej jakości

Jedzenie organiczne ma lepszą jakość od zwykłego, ponieważ proces produkcji przebiega w najwyższych standardach. Zarówno proces uprawy i przetwarzania musi przebiegać zgodnie z certyfikowanymi standardami. 

3. Jest lepsza dla środowiska 

W produkcji organicznej nie są używane nawozy ani pestycydy, które są szkodliwe dla środowiska. 

4. Wsparcie rolnictwa 

Zazwyczaj produkty organiczne pochodzą z małych i średnich przedsiębiorstw, a nie wielkich korporacji. Uprawa organiczna jest wolniejsze lecz zdrowszą metodą produkcji, dlatego warto wspierać i wybierać takie produkty by docenić prace rolników, którzy gwarantują nam żywność o wysokiej jakości.

5. Jest bezpieczna dla Ciebie i Twojej rodziny 

Brak substancji chemicznych w produkcji żywności organicznej, oznacza że wybierając ją eliminujesz również substancje chemiczne wraz z jedzeniem. Na dodatek produkty organiczne są bogate w przeciwutleniacze, witaminy i minerały.

6. Ma lepszy smak

Produkty spożywcze smakują lepiej i naturalniej od zwykłej żywności. Substancje chemiczne używane w produkcji żywności zabijają bakterie, które nie są szkodliwe, dlatego wybierając żywność organiczną mamy pewność że mają one więcej wartości odżywczych. 

Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram