Dlaczego warto kupować produkty BIO?

19 października 2020
Codziennie stajemy przed wyborami doboru produktów żywieniowych, które wpływają na nasz organizm i samopoczucie. Jeśli unikasz chorób cywilizacyjnych i starasz się żyć zdrowo, wiesz że aktywny tryb życia to nie wszystko. Priorytetem powinno stać się również odpowiednie odżywianie.

Co to właściwie oznacza? Choć każdy “odpowiedniość” żywienia postrzegać może inaczej, istnieją produkty, które powinny znaleźć się w każdej zdrowej diecie –  produkty BIO.
Rolnicy i producenci żywności BIO (inaczej zwaną organiczną lub ekologiczną) kierują się w swojej działalności czterema zasadami: zdrowotności, ekologii, sprawiedliwości i troskliwości. Oznacza to, że bazą ekologicznego gospodarowania jest wzmocnienie różnorodności biologicznej i żyzności gleby, zachowań wspierających dobrostan zwierząt, wytwarzanie produktów o wysokiej jakości biologicznej oraz promocja równowagi ekologicznej.

Aby rozpoznać produkty ekologiczne wystarczy zwrócić uwagę na poniższe cechy:

  1. stopień przetworzenia
  2. udział wartości odżywczych w składzie
  3. właściwości smaku i zapachu
  4. brak dodatków chemikaliów i pestycyd. [1]
Żywność BIO nie jest poddawana, żadnej obróbce która, wpływałaby na wyniszczenie witamin i minerałów. Nie podlega również procesowi, który zmieniłby skład chemiczny, wygląd i właściwości produktu. W przetwórstwie ekologicznym obowiązują ścisłe zasady, ograniczające stosowanie dodatków żywnościowych.[2] Dzięki czemu produkty BIO są bogatsze w witaminy B, C i D od produktów przetworzonych. Produkty organiczne charakteryzuje również wyższa zawartość błonnika, który jest niebywale ważny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Wspomaga on metabolizm cholesterolu i pobudza perystaltykę jelit, zmniejszając ryzyko powstania chorób. Brak dodatku sztucznych nawozów i pozostałości pestycydów w żywności BIO przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na choroby cywilizacyjne takie jak alergie, bezpłodność, nadciśnienie lub nowotwory. [3]
Konsumenci coraz częściej decydują się na zakup żywności ekologicznej. Świadomość społeczna dot. świadomego i zdrowego odżywiania niewątpliwie rośnie. Jasnym staje się, że codzienne wybory zakupowe, mają wpływ na nasze zdrowie w przyszłości, a pieniądze zaoszczędzone na tanim, niezdrowym jedzeniu, i tak wydamy na opiekę zdrowotną oraz leki. 
Dobrze zbilansowana dieta to wybór lepszego życia. Stan zdrowia fizycznego, psychicznego i społecznego, jest odzwierciedleniem pokarmów, które wybieramy na co dzień. Dlatego też, powinniśmy szczególnie uważać na to co jemy. Zarówno profilaktycznie, jak i po pojawieniu się problemów zdrowotnych. Slogan „wiem co jem” powinien towarzyszyć nam przy każdych zakupach. Na szczęście coraz więcej osób dochodzi do wniosku, że spożywanie żywności ekologicznej to synonim zdrowego stylu życia.

Źródła

[1] Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie, „Żywność ekologiczna, czyli jemy dla zdrowia”, str.2

[2] https://koneser-zdrowia.pl/konserwanty-i-dodatki-do-zywnosci/nieprzetworzone/

[3] Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie, „Żywność ekologiczna, czyli jemy dla zdrowia”, str.3

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka.
Facebook Instagram