Dlaczego warto kupować produkty BIO?

19 października 2020

Codziennie stajemy przed wyborami doboru produktów żywieniowych, które wpływają na nasz organizm i samopoczucie. Jeśli unikasz chorób cywilizacyjnych i starasz się żyć zdrowo, wiesz jak konieczny jest aktywny tryb życia i odpowiednie odżywianie.

 A co oznacza „odpowiedniość”? Najpewniej dla każdego coś innego, jednak istnieje baza produktów, która zawsze polepszy jakość naszej diety – są to produkty BIO.

Rolnicy i producenci żywności organicznej stosują w swojej działalności do czterech zasad: zdrowotności, ekologii, sprawiedliwości i troskliwości. Oznacza to, że bazą ekologicznego gospodarowania jest wzmocnienie różnorodności biologicznej i żyzności gleby, zachowań wspierających dobrostan zwierząt oraz wytwarzanie żniw o wysokiej jakości biologicznej i promocja równowagi ekologicznej.

Aby rozpoznać produkty ekologiczne trzeba zwrócić uwagę na kilka atrybutów:

  1. stopień przetworzenia
  2. udział wartości odżywczych w składzie
  3. właściwości smaku i zapachu
  4. brak  dodatków chemikaliów i pestycyd. [1]

Żywność BIO nie jest poddawana, żadnej obróbce która, wpływałaby na wyniszczenie witamin i minerałów. Nie podlega również procesowi, który zmieniłby skład chemiczny, wygląd i właściwości produktu. W przetwórstwie ekologicznym obowiązują ścisłe rygory, które bardzo ograniczają stosowanie dodatków żywnościowych.[2] Dzięki czemu w ich składzie znajduje się o wiele więcej zawartości witamin B, C i D niż w produktach przetworzonych. Również porównując składy pod względem błonnika, niebywale ważnego dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspomaga metabolizm cholesterolu i pobudza perystaltykę jelit, zmniejszając ryzyko powstania chorób jelit. Brak dodatku sztucznych nawozów i pozostałości pestycydów w żywności BIO zmniejszają szansę na zapadnięcie na choroby cywilizacyjne takie jak alergie, bezpłodność, nadciśnienie lub nowotwory. [3]

Konsumenci coraz częściej dokonują wyboru na korzyść zdrowej żywności ekologicznej. Kierują się rozumieniem,  że im więcej wydadzą na niezdrowe jedzenie, tym więcej przeznaczą na koszty leków i lekarzy. Coraz bardziej widoczna jest rosnąca świadomość, iż zamiast poprawiać swoje zdrowie odpowiednimi produktami, niszczymy je.

Podsumowując, dobrze zbilansowana dieta to wybór lepszego życia, podczas  gdy stan zdrowia obejmujący takie elementy jak zdrowie fizyczne, psychiczne i społeczne, jest obrazem pokarmów, które wybieramy w życiu codziennym. Dlatego też, powinniśmy  szczególnie uważać na to co jemy. Zarówno profilaktycznie, jak i po pojawieniu się problemów zdrowotnych. Slogan „wiem co jem” powinien towarzyszyć nam przy każdych zakupach.  Na szczęście coraz więcej osób dochodzi do wniosku, że spożywanie żywności ekologicznej prowadzi do zdrowszego stylu życia.


[1] Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie, „Żywność ekologiczna, czyli jemy dla zdrowia”, str.2

[2] https://koneser-zdrowia.pl/konserwanty-i-dodatki-do-zywnosci/nieprzetworzone/

[3] Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie, „Żywność ekologiczna, czyli jemy dla zdrowia”, str.3

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka.
Facebook Instagram