Ser tylżycki: wszystko, co powinniście wiedzieć o serze Tilsit

31 lipca 2023

Ser tylżycki inaczej zwany tilsit to wyjątkowy ser żółty, który należy do Waszych ulubionych rodzajów! Jego nazwa pochodzi od miasta Tylża, które niegdyś istniało nieopodal Żuław Gdańskich. Ten rodzaj sera został sprowadzony do Polski przez niderlandzkich osadników. Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się więcej o serze Tilsit!

Ser tylżycki jest serem półtwardym, podpuszczkowym i krótko dojrzewającym. Wyróżnia go mnogość małych dziurek Uznanie sera tylżyckiego jest bardzo szerokie, jednak na szczęście dostępność sera również jest spora! Ser tylżycki można kupić w porcji lub w plastrach, co jest najczęściej spotykaną formą. Ser tylżycki można spotkać również w jakości bio, co jest istotne dla osób poszukujących zdrowych produktów na co dzień.
ser tylżycki

Zastosowanie sera tylżyckiego w potrawach

Smak sera tylżyckiego jest intensywny, szczególnie gdy porównamy go z innymi w gamy żółtych serów. Lekko pikantny smak sera jest świetny na kanapce świeżego pieczywa lub w zapiekankach i tostach. Ser żółty to stały wybór na śniadanie lub drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Jednak, aby urozmaicić ten ważny posiłek w ciągu dnia wybierz ser tylżycki. Oprócz wyraźnego akcentu w smaku, ser tylżycki zawiera dużo wapnia, magnezu oraz witaminy A, B12, B5, a także witaminę D, E i K. Gdy wybierzesz ser tylżycki, który produkowany jest w sposób ekologiczny będzie zawierał jeszcze więcej prozdrowotnych wartości.

Serdecznie zapraszamy do wypróbowania naszych produktów! Klarma oferuje żółte sery ekologiczne, wytwarzane z najwyższej jakości produktów – w tym ser tylżycki.


Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram