Ser żółty Klarma vs. sklepowy ser żółty: Porównanie smaku i wartości odżywczych

27 czerwca 2023
Dobry skład sera żółtego jest przede wszystkim krótki. Wybór zdrowego sera często zadaniem, ponieważ na półkach sklepowych znajdziesz wiele produktów, które mimo przyciągającego wzrok wyglądu okażą się pełne konserwantów i sztucznych barwników. Dlatego należy zawsze zwracać uwagę na skład podany z tyłu opakowania oraz na ekologiczne oznaczenia. W praktyce do wyprodukowania sera żółtego potrzebne są tylko cztery składniki: mleko, sól, kultury bakterii oraz podpuszczkę. Skład ekologicznych serów, ze względu na normy Unii Europejskiej, będzie miał zdrowy i krótki skład.

Zwróć uwagę na skład!

Czytając skład sera jesteśmy w stanie rozróżnić zdrowy ser żółty od wyrobu seropodobnego. W takich wyrobach najczęściej znajdziemy następujące składniki:
  • białka mleka
  • serwatki
  • mleko w proszku
  • modyfikowana skrobia ziemniaczana
  • tłuszcze roślinne
  • konserwanty
ser żółty
Zawsze warto zwrócić uwagę na to co jemy, ponieważ dieta silnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Przypomnijmy, że produkty ekologiczne zawierają nieprzetworzone składniki, dlatego zawierają o wiele więcej substancji odżywczych. Mleko z gospodarstw ekologicznych zawiera więcej  witamin i kwasów omega-3. Starając się jeść zdrowiej nie zapominajmy o zdrowych zakupach spożywczych!

Może zainteresuje Cię także

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram