Ser cheddar – do czego jest najlepszy

3 lutego 2022

Od czego zależy smak sera cheddar?

Smak sera cheddar, jest zależny od czasu leżakowania w dojrzewalni. Od łagodnych, kremowych w smaku, po dalsze maturacje coraz pikantniejsze. Jak możecie zauważyć, wszystkie maturacje są dostępne w sklepach. Pytanie do czego ser cheddar jest najlepszy? Do jakich dań cheddar najbardziej pasuje, do dań na ciepło a może na deskę serów?
ser cheddar

W światowym ujęciu istnieje pięć rodzajów sera Cheddar wyróżnianych ze względu na czas dojrzewania:

Chedar Mild – 3 miesiące,
Cheddar Medium Matured – 6 miesięcy,
Cheddar Mature – 9 miesięcy,
Cheddar Extra Mature – 15 miesięcy,
Cheddar Vintage – 18 miesięcy

Zastosowanie sera cheddar – propozycje dań

Jeśli lubisz wyraźne smaki serów, koniecznie spróbuj dojrzałego sera cheddar na desce serów. Połącz go z innymi ulubionymi rodzajami serów, orzechami owocami dla przełamania i spraw ucztę swoim kubkom smakowym. Pamiętajcie, że cheddar o okrągłym kształcie kroimy jak tort na trójkątne kawałki, a o podłużnym kroimy w kostki o grubości 1 cm. Takie zastosowanie sera cheddar, na pewno zachwyci Twoich gości na przyjęciu domowym.
Cheddar najlepszy jest też do różnych zapiekanek. Dodanie na sam koniec pieczenia tartego sera Cheddar na zapiekany makaron lub ziemniaki gratin doda mu kremowości, niepowtarzalnego smaku i aromatu. Do zapiekanych dań polecamy Cheddar mild. Do czego użyć sera cheddar przy śniadaniu? Koniecznie przygotuj tosty! Dzięki idealnym właściwością topiącym ser cheddar będzie świetny do porannego posiłku. Razem z ulubionymi dodatkami, cheddar w plastrach znajdzie świetne zastosowanie.
Do czego użyć sera cheddar przy śniadaniu? Koniecznie przygotuj tosty! Dzięki idealnym właściwością topiącym ser cheddar będzie świetny do porannego posiłku. Razem z ulubionymi dodatkami, cheddar w plastrach znajdzie świetne zastosowanie.

Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram