Rodzaje i gatunki serów

29 marca 2022

Jakie są rodzaje serów?

Istnieje wiele różnych rodzajów sera. Sery mogą być grupowane lub klasyfikowane według kryteriów, takich jak długość fermentacji, tekstura, metody produkcji, zawartość tłuszczu, mleko zwierzęce oraz kraj lub region pochodzenia. Najczęściej i tradycyjnie stosowana metoda opiera się na zawartości wilgoci, która jest następnie dalej zawężana przez zawartość tłuszczu oraz metody utwardzania lub dojrzewania.

Na ogół wyróżnia się 6 rodzajów sera:

  • Ser twardy. Lista twardych serów obejmuje popularne rodzaje, takie jak Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano i Grana Padano.
  • Ser półtwardy, taki jak Maasdam, Gouda.
  • Niebieski ser pleśniowy, taki jak Roquefort, Gorgonzola, Stilton i duński ser niebieski (Danablu).
  • Ser miękki z porostem pleśni. Ta kategoria serów obejmuje szeroką gamę serów, takich jak Brie, Camembert.
  • Świeże sery, takie jak mozzarella, feta.
Twardy ser to bardzo twardy gatunek sera, który ma niską zawartość wilgoci i bogate, głębokie, czasem orzechowe, smaki. Kategorię serów twardych można podzielić na dwie podkategorie: sery twarde, takie jak Grana Padano lub Parmezan. Prawie wszystkie odmiany twardego sera mają dobrą równowagę między teksturą, smakiem i wilgocią.
Wyróżnia się również sery półtwarde takie jak na przykład Maasdam i Gouda. Inne półtwarde sery, takie jak Cheddar lub Red Leicester, dobrze się topią i mają lekko kruchą konsystencję.
Rodzaje serów miękkich z porostem pleśni są zwykle przez ich kremową konsystencję i delikatny smak, charakterystyczny dla serów pleśniowych.  Przykładami tego typu serów jest Camembert i Brie.
Sery świeże, to między innymi grecka feta oraz mozzarella, najpopularniejszy ser do pizzy, dzięki świetnej właściwości topienia.
Ostatnim gatunkiem sera są sery z niebieską pleśnią. Ich charakterystyczny ostry smak, dzieli amatorów sera. Gatunek sera z niebieską pleśnią zaskakuje pikantnością i słonymi nutami. Przykładami serów z tego gatunku jest Gorgonzola, Dor Blu, Roquefort.[1]

[1] https://leafyplace.com/types-of-chees/#:~:text=There%20are%20many%20varieties%20of%20cheese%20to%20choose,are%20enjoyed%20by%20millions%20of%20people%20every%20day.

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram