Jak się robi ser żółty? Proces produkcji sera

3 października 2021

Produkcja sera żółtego to bardzo precyzyjny proces, który wymaga czasu. Podczas produkcji należy przestrzegać receptury, nie ma miejsca na eksperymenty. Serowarzy wkładają wiele serca oraz pasji w każdy etap produkcji. Wszystko to jest częścią procesu produkcji, którego efektem końcowym jest ser żółty uwielbiany na całym świecie.

Jak się robi ser żółty?

Podstawowym składnikiem receptury jest mleko. Wybierając mleko od sprawdzonych dostawców mamy pewność, że jest ono najwyższej jakości bez dodatku antybiotyków. Należy zwrócić uwagę na warunki, w jakich żyją zwierzęta czy paszę, którą są karmione. Mleko musi być zdrowe, odpowiednio tłuste. Dobre mleko to połowa sukcesu. 

Proces produkcji sera zaczyna się gdy do mleka dodajemy szczepy bakterii oraz podpuszczkę. Całość jest podgrzewana i mieszana, aż składniki się połączą. Wówczas konsystencja mleka zmienia się na galaretowata i powstaję skrzep. Skrzep powinien być zwarty i gładki. W odpowiednim momencie, serowar podejmuję decyzję pocięciu skrzepu na ziarno serowe. Następnie ser formowany jest w bloki i zanurzany w wodzie z solą. Po wyjęciu z wody bloki są odsączane. Są gotowe na proces dojrzewania. Ser leżakuję przez określony czas, podczas którego jest wielokrotnie przekładany i obserwowany przez serowara. Gdy ser jest już gotowy i wystarczająco dojrzały, następuję cięcie oraz pakowanie. Wówczas ser jest gotowy na transport i w ten sposób trafia na półki sklepowe. 

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram