Ser Tylżycki – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie

7 listopada 2020

Ser Tilsit, zwany także serem Tylżyckim w Polsce, pochodzi z połowy XIX wieku z pruskiego miasta Tylża. Receptura została po raz pierwszy oficjalnie spisana przez pruską rodzinę wywodzącą się ze szwajcarskich osadników z Emmentalu w Szwajcarii.[1] Pod koniec XIX wieku ojciec rodziny wrócił  do rodzinnej Szwajcarii z cennym przepisem, który pieczołowicie dopracował. Tilsiter- czyli powszechnie produkowany w Szwajcarii pod tą nazwą ser Tylżycki, opiera się na sprowadzonym przed laty przepisie! Poza Szwajcarią jest znany pod różnymi nazwami w zależności od tego, gdzie jest produkowany. A producentów sera Tilsit można znaleźć na całym świecie, wytwarzający go pod własnymi markami. Ważnymi punktami na mapie produkcji sera jest Łotwa, Polska, Rumunia, Finlandia i Australia, a jego sprzedaż odbywa się nawet w USA.[2]

Tylżycki jest serem o półtwardej konsystencji, nie brak mu jednak licznych dziur w strukturze.  Może mieć kolor od kości słoniowej do jasnożółtej i jest produkowany z mleka krowiego. Jest powszechnie sprzedawany z trzema różnymi rodzajami etykiet, których wyróżnikiem jest rodzaj mleka użytego do produkcji sera. Ser Tylżycki z czerwoną etykietą jest wytwarzany ze świeżego, niepasteryzowanego mleka krowiego i ma najsilniejszy smak niż pozostałe rodzaje. Do produkcji sera z zieloną etykietą używa się pasteryzowanego mleka, a do sera z żółtą etykietą dodaje się dodatkową śmietanę. Tilsit ma brązowo-pomarańczową skórkę o sprężystej, elastycznej półtwardej teksturze, idealnej do krojenia w plastry.

Smak sera Tylżyckiego jest powszechnie opisywany jako bogaty, a czasem lekko pikantny- dlatego najlepiej komponuje się z daniami z mąki lub ziemniaków.  Ma zwykle wyraźniejszy aromat niż sery, do których wielu konsumentów jest przyzwyczajonych. Typowe zastosowania kulinarne tego sera to topienie w sosach lub na ziemniakach, jako ser stołowy lub podawane z bogatym, ciemnym piwem lub ciemnym pieczywem.[3][4]


[1]https://pl.wikipedia.org/wiki/Ser_tyl%C5%BCycki

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Tilsit_cheese

[3] https://www.wisegeek.com/what-is-tilsit-cheese.htm

[4] https://www.cheese.com/royalp-tilsit/


19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Cheddar- pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram