Ser żółty dla dzieci – jaki i od kiedy podawać?

12 lutego 2021
Ser żółty ma wiele wartości odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Jednak ser żółty należy wprowadzać do diety stopniowo, zaczynając od tych miękkich i łagodniejszych w smaku.
Bardzo często, gdy dieta niemowlaka nie opiera się już na naturalnym pokarmie, rodzice zaczynają dopasowywać sposób żywienia dziecka o własnego jadłospisu. Jednak warto pamiętać, że dziecko potrzebuje witamin i minerałów do rozwoju. Ser żółty dla dzieci jest doskonałym źródłem wapnia. Wapń wzmacnia kości. Wapń pełni również inne funkcje w organizmie, między innymi pracę mięśni oraz układu nerwowego i hormonalnego.
ser żółty dla dzieci

Od kiedy ser żółty nadaję się dla dzieci?

Zapotrzebowanie na wapń u dziecka wynosi od 800mg do 1200mg. Dwa plasterki sera dostarczają około 350mg wapnia. Oprócz mleka mamy lub mleka modyfikowanego warto rozważyć również alternatywne źródła wapnia. Składniki odżywcze znajdujące się w serach są bardziej skoncentrowane niż w mleku.  Ser żółty można wprowadzić do jadłospisu rocznego dziecka. Na początku, ser żółty mocną podawać dwa lub trzy razy w tygodniu. Najpierw polecamy wprowadzić sery o łagodnym smaku, takie jak na przykład gouda. 

Dobry skład sera

Podczas zakupu sera żółtego warto zwracać uwagę na etykiety. Najważniejsze jest aby mieć pewność, że produkt który kupujemy jest serem a nie wyrobem seropodobnym. Następnie, warto skupić się na składzie. Do produkcji sera żółtego potrzebne są tylko cztery składniki: mleko, sól, kultury bakterii oraz podpuszczkę. W składzie często pojawiają się również barwniki- karoteny oraz annato. Nie są one szkodliwe dla zdrowia. Wszystkie dodatkowe składniki są zbędne i należy ich unikać. 
Dostępne są również sery ekologiczne, które nie zawierają sztucznych barwników ani konserwantów. Są one idealnym wyborem dla dzieci, gdyż mają one sprawdzony skład i są wytwarzane z wysokiej jakości składników.
ser żółty

Źródła:

[1]https://www.dziecizdrowoodzywione.pl/jak-wybrac-dobry-zolty-ser/

[2]https://canpolbabies.com/pl_PL/9612-sery-w-menu-malucha

[3]https://urodaizdrowie.pl/rola-sera-zoltego-w-diecie-dziecka/


Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Cheddar- pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram