Dobry skład sera żółtego: czego unikać?
Dobry skład sera żółtego jest przede wszystkim krótki. W praktyce do wyprodukowania sera żółtego potrzebne są tylko cztery składniki: mleko, sól, kultury bakterii oraz podpuszczkę. Wszelkie dodatki są zbędne, co nie oznacza że są szkodliwe.
Są to naturalne barwniki, które występują w wielu produktach spożywczych. Nie są szkodliwe i nie powinniśmy się ich obawiać. Karoten jest źródłem witaminy A.
Jest to naturalna substancja, jednak czasami pojawiają doniesienia o jej szkodliwości, dlatego warto jej unikać. Nadmiar annat może zwiększać ryzyko alergii oraz powodować bóle głowy.
Jest to związek syntetyczny, który występuje w produktach spożywczych w roli stabilizatora oraz jako substancja wiążąca. Chlorek wapnia reguluję kwasowość produktu. Spożywany w nadmiernej ilości może być szkodliwy.
Jest to konserwant. Podczas produkcji, pod wpływem ciepła, zmienia się w szkodliwe dla zdrowia azotyny. Ból głowy, zatrucia oraz nasilające się objawy astmy to tylko niektóre ze skutków ubocznych.
Czytając skład jesteśmy w stanie rozróżnić sery żółte od wyrobu seropodobnego. W takich wyrobach najczęściej znajdziemy następujące składniki:
-białka mleka
-serwatki
-mleko w proszku
-modyfikowane skrobia ziemniaczane
-tłuszcze roślinne
-konserwanty
Mleko jest jednym z głównych składników podczas produkcji sera, dlatego jakość sera jest uzależniona od jakości mleka. Mleko ekologiczne zawiera więcej cennych dla zdrowia kwasów omega-3 w porównaniu z konwencjonalnym mlekiem.
Ser z założenia nie ma laktozy, ponieważ jest ona fermentowana podczas produkcji przez bakterię na kwas mlekowy.
[1] https://dietea.pl/czytaj-etykiety-barwniki/
[2]http://seryrzemieslnicze.com/edukacja/jak-kupic-dobry-ser-poradnik/
[3]https://www.dziecizdrowoodzywione.pl/jak-wybrac-dobry-zolty-ser/
[4]https://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/roznice-miedzy-mlekiem-ekologicznym-a-konwencjonalnym,161226.html