SER DŁUGODOJRZEWAJĄCY: ŹRÓDŁO SMAKU I ZDROWIA

18 stycznia 2021
Sery długodojrzewające to sery podpuszczkowe, które po uformowaniu poddawane są okresowi leżakowania, który może trwać od kilku tygodni do nawet kilku lat. Czas dojrzewana wpływa na smak oraz twardość sera. Sery o krótszym czasie dojrzewania są miękkie i łagodniejsze w smaku, natomiast sery dojrzewające dłużej są pikantne i twarde. To właśnie podczas okresu dojrzewania, każdy ser uzyskuję swój indywidualny smak oraz zapach. Za ser długodojrzewający uważany jest produkt, który dojrzewał co najmniej trzy miesiące. 
Sery długodojrzewające

Dlaczego sery dojrzewają? 

Dojrzewanie to bardzo istotny etap w procesie produkcji sera. Proces ten jest złożony i polega na warunkach w jakich pozostawiony jest ser. Dwa najważniejsze czynniki to temperatura oraz wilgotność. Te czynniki dobiera się tak by kultury bakterii obecnych w serze, odpowiedzialne za jego fermentacje, mogły się rozwijać i wpływać na smak sera. Z czasem nie zmienia się tylko smak, ale mogą się zmienić również jego wartości odżywcze. [1]

Wartości odżywcze 

Ser dojrzewający jest źródłem wielu składników odżywczych, takich jak wapń, selen, fosfor oraz magnez. Obecność tych składników, witamin oraz bioaktywnych peptydów wspomaga funkcjonowanie mózgu. Sery dojrzewające tego typu stanowią bogate źródło białka, przewyższając w tej kategorii mięsa i wędliny. Wysoka zawartość białka w diecie pomaga regulować ciśnienie  oraz krzepliwość krwi, a na dodatek stymuluje układ immunologiczny. Ser długodojrzewający jest również najlepszym źródłem wapnia w diecie. Wapń jest potrzebny do zapobiegania otyłości, nadciśnieniu oraz miażdżycy. [2] Więcej o zdrowotnych właściwościach serów żółtych możesz przeczytać TU.
Podczas procesu dojrzewania laktoza obecna w produkcie ulega rozkładowi, co pozwala na obecność sera długodojrzewającego w diecie osób uczulonych na ten alergen. 
Sery długodojrzewające

Wpływ na zdrowie

Badanie pokazują, że spożycie sera długodojrzewającego może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Na przykład, często spożywany ser dojrzewający dwukrotnie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi. Składniki obecne w serach również mają bezpośredni wpływ na zdrowie. Wysoka zawartość wapnia w diecie zmniejsza ryzyko rozwoju raka okrężnicy o 40%! [3]

Źródła:

[1] https://welcome2poland.eu/artykul/charakterystyka-sera-dojrzewajacego-9-miesiecy-94927

[2] https://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/714/sery-dlugodojrzewajace

[3] https://www.agroindustry.pl/index.php/2016/03/14/sery-dojrzewajace-kwintesencja-zdrowia/


Może zainteresuje Cię:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram