Czy ser żółty jest zdrowy?

6 grudnia 2020

Żółty ser jest produktem, który znajdziemy w prawie każdej lodówce. Istnieje wiele sprzecznych opinii na temat wartości odżywczych tego produkty i konsumenci zastanawiają się czy istniej coś takiego jak zdrowy ser żółty. Produkt często uważany jest za kaloryczny, ale warto rozważyć też jego skład i wpływ tych składników na nasz organizm. 

Jak rozpoznać zdrowy ser żółty?

Pierwszą wskazówką może być długość składu- im krótszy tym lepszy. Podstawowymi składnikami sera żółtego jest mleko, bakterie kwasu mlekowego, podpuszczka i sól [1]. 

Zdrowy ser żółty jest doskonałym źródłem witamin A i B12, która wspomaga system nerwowy. W składzie znajdziemy również białko oraz wapń, który wzmacnia kości. Mimo popularnych przekonań, obecność sprężonego kwasu linolowego sprzyja redukcji masy ciała. Obecność cynku w serze żółtym poprawia kondycje włosów, skóry oraz paznokci. Dodatkowo, cynk uznawany jest za naturalny afrodyzjak. W składzie zawarto  bardzo mało substancji alergogenych więc nie powinien wywoływać uczulenia.

Ser żółty ma na organizm podobny wpływ jak czekolada lub awokado. Organizm po spożyciu żółtego sera jest pobudzony do wydzielania hormonu szczęścia- serotoniny. Zdrowy ser żółty nie tylko dodaje energii, ale również może poprawić nastrój [2]. 

[1] https://zywienie.abczdrowie.pl/najwazniejsze-wlasciwosci-sera-zoltego/2

[2] https://kobieta.wp.pl/ser-zolty-kalorie-sklad-czy-warto-jesc-zolty-ser-6326490891564673a 

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Cheddar- pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram