Ser jako wyrób spożywczy powstał już wiele lat przed naszą erą i od tej pory stanowi jeden z podstawowych składników w diecie każdego człowieka. Ten uniwersalny produkt wykorzystywany jest jako dodatek do wielu potraw lub czasami sam w sobie stanowi odrębną przekąskę. Ser idealnie można wykorzystać przygotowując liczne przystawki na rożnego rodzaju wydarzenia. Oto nasze propozycje na przekąski z sera żółtego:
Papryki chilli nadziewane serem
Bardzo proste w przygotowaniu, a jedyne co należy mieć ze sobą to papryka, cebula, czosnek dojrzałem pomidory i oczywiście ser najlepiej cheddar. Składniki należy odpowiednio przygotować (usmażyć) a następnie wrzucić do wyciętej wewnątrz papryki, zasypać pokrojonym serem i zapiec razem w piekarniku.
Talerz serów
Kolejny równie banalny w wykonaniu przykładem jest talerz serów. Możemy podać różne rodzaje sera żółtego (Gouda, Cheddar, Tilsit , Masdaam). Wraz w połączeniu z szynką parmeńska będą idealnym wstępem do każdej wieczornej kolacji lub przekąską podczas romantycznego filmu z druga połówką.
Sos serowy
Na sam koniec coś, co z pewnością każdy kiedyś próbował, ale nie wiedział, jak łatwo można to zrobić samemu – sos serowy. Aby własnoręcznie przygotować przepyszny sos serowy, należy podgrzać mleko w rondelku. W momencie gdy będzie ono ciepłe, dodać starty ser Gouda lub Cheddar. Wszystko razem mieszać aż uzyskamy aksamitną konsystencję. Tak przygotowany dip w połączeniu z grzankami lub frytkami na pewno zaskoczy swoim smakiem wszystkich gości na twojej imprezie.
Spodobały się Wam nasze przystawki z sera żółtego? Jak widać ser można w bardzo prosty i przyjemny sposób wykorzystać w wielu przepisach. Nie tylko jako zwykłe danie, ale jako niesamowity dodatek podkreślający smak danej potrawy.
Intensywny smak i zapach, charakterystyczna, drobno podziurawiona struktura - sera Tilsit, w Polsce nazywanego tylżyckim, nie da się pomylić z żadnym innym
Intensywny smak i zapach, charakterystyczna, drobno podziurawiona struktura - sera Tilsit, w Polsce nazywanego tylżyckim, nie da się pomylić z żadnym innym