Czy ser żółty może być źródłem witaminy A?

4 marca 2021
Witaminy to związki organiczne, których obecność w niewielkich ilościach jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowanie organizmu oraz do przebiegu wielu procesów metabolicznych. Witaminy pełnią funkcję regulacyjną. Nie pełnią funkcji odżywczych lub energetycznych. Głównym źródłem witamin jest pożywienie. Sery żółte są dobrym źródłem witaminy A. 
Ser żółty jest bogaty w wiele wartości odżywczych oraz witamin, jedną z nich jest witamina A.
Witamina A to potoczna nazwa używana przy opisywaniu związków organicznych z grupy retinoidów, można również używać nazw retinol, beta-karoten, akseroftol oraz prowitamina A. 
Jest częścią grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W organizmie możemy znaleźć witaminę A w postaci retinolu magazynowanego w tkance tłuszczowej i wątrobie. 

Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę A?

Dzienne zapotrzebowania zależne jest od wieku, stanu fizjologicznego oraz płci. Zapotrzebowanie wzrasta z wiekiem. Dla mężczyzny dzienne zapotrzebowanie wynosi około 900µg, a dla kobiety około 700µg. 

Za co odpowiada witamina A?

Witamina A jest odpowiedzialna za istotne funkcje naszego organizmu. 

Proces widzenia

Witamina A jest obecna w składzie rodopsyny, która jest białkiem niezbędnym w procesie widzenia. 

Wpływ na wzrost 

Witamina A zwana jest również witaminą wzrostową. Pobudza wzrost młodych organizmów oraz rozwój komórek rozrodczych. 

Wzmacnia układ odpornościowy 

Witamina A zwiększa odporność organizmu na choroby dróg oddechowych. Wspiera również czynności układu immunologicznego, poprzez pobudzanie wytwarzania limfocytów. 

Utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów oraz paznokci 

Witamina A wspomaga produkcję melaniny oraz włókien kolagenowych, niezbędnych do utrzymania dobrej kondycji skóry. Dodatkowo, jest uznawana za antyoksydant. 
Wypróbuj nasze sery ekologiczne! Zapraszamy do poznania bliżej naszych produktów.

Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram