Cheddar, Gouda, a może Parmezan? Te rodzaje sera żółtego zwykle są częścią naszego codziennego jadłospisu. Nie jest tajemnicą, że sery są kalorycznymi produktami. Aby dopasować je do naszej diety, warto zapoznać się z kalorycznością poszczególnych rodzajów. Ma to szczególne znaczenie, gdy jesteśmy na diecie odchudzającej. Wtedy zliczanie kalorii spożytych w ciągu dnia jest zwykle dużym wyzwaniem. Warto jednak zdać sobie sprawę, że kalorie nie są naszym wrogiem. Świadomie dobrany ser spożywany z umiarem to zdrowy wybór.
Wykluczanie z diety sera żółtego najczęściej nie jest konieczne. Wystarczy wiedzieć, które rodzaje sera mają najmniej kalorii i to właśnie je wybierać. Umiar ma kluczowe znaczenie, bo na diecie odchudzającej raczej nie jest wskazane jedzenie ogromnych ilości sera. Jednak 1 lub 2 plastry dwa razy w tygodniu na pewno nie wpłyną negatywnie na naszą wagę.
Wybieraj dobrej jakości sery żółte – na przykład sery ekologiczne. Mimo kaloryczności zyskujesz pewność, że są wytwarzane z dobrej jakości składników i dostarczą naszemu organizmowi cennych wartości odżywczych.
Sery żółte mają wiele zalet, które sprawiają, że warto je spożywać.
Na rynku dostępne są również sery żółte niskokaloryczne, jednak zmniejszona zawartość tłuszczu sprawia, że zmniejsza się ilość dostarczanych wartości odżywczych.
Sery żółte dostarczają naszemu organizmowi sporo kalorii, 100 g sera żółtego ma około 350-400 kcal. Jednak rzadko kiedy zjadamy 100 g sera, zatem ile kalorii ma plaster sera żółtego? Jeden plasterek waży około 20 g i ma około 70-80 kcal. Oczywiście kaloryczność jest zależna od rodzaju sera. Zastanawiasz się, jaki ser ma najmniej kalorii i który z powodzeniem możesz włączyć do swojej diety? Dwie łyżki parmezanu mają około 40 kcal, więc spokojnie możemy dodawać go do potraw, nawet będąc na diecie.
Należy pamiętać, że kaloryczne produkty nie zawsze są złe dla naszego zdrowia. Innym przykładem takich produktów mogą być orzechy – te włoskie mają aż 654 kalorie w 100 gramach! A nikt przecież nie podważa ich dobroczynnych właściwości zdrowotnych.
W każdej diecie, nawet tej odchudzającej, ważne jest zbilansowanie produktów spożywczych i umiar w ich jedzeniu. Żaden wykwalifikowany dietetyk nie pochwali diety głodówki, która opiera się na dostarczaniu organizmowi jak najmniejszej liczby kalorii. To prosta i szybka droga do niedoborów witamin i składników odżywczych. Może to być bardzo szkodliwe dla organizmu i prowadzić do licznych objawów:
Odżywiaj się odpowiednio, jakościowo, różnorodnie, a będziesz cieszyć się zdrowiem, doskonałym samopoczuciem i smukłą sylwetką. W dobrze skomponowanej diecie z pewnością znajdzie się miejsce także na ser żółty!