Jakie witaminy kryją sery żółte w plastrach?

12 czerwca 2021
Sery żółte są uwielbiane przez wielu ludzi ale często są wykluczane z diet ze względu na swoją kaloryczność. Warto jednak zaznaczyć, że sery żółte w plastrach są skarbnicą witamin i minerałów. Dla przykładu, w 100g sera żółtego Gouda znajdziemy aż 13 różnych witamin i 11 różnych minerałów, mających pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. W tym wpisie skupimy się na witaminach, których zawartość jest największa w serach żółtych. Warto wspomnieć, że sery żółte to tak naprawdę sery bez laktozy, gdyż proces produkcji sprawia że laktoza przerabiana jest na kwas mlekowy – pozbywając serów laktozy. Dlatego osoby wykluczające nabiał z diety, ze względu na nietolerancję, mogą nadal delektować się serami żółtymi i korzystać z wszystkich witamin, które one dostarczają. 

Czym są witaminy? 

Są to niskocząstkowe związki organiczne. Ich obecność jest niezbędna do prawidłowego  przebiegu procesów metabolicznych, wspierając funkcjonowanie naszego organizmu. Są to związki egzogenne i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. 

Witamin A 

Zwana również witaminą piękności, poprawia kondycję naszej cery wspomagając produkcję melaniny i włókien kolagenowych. Dodatkowo witamina A wspiera produkcję komórek rozrodczych zarówno u mężczyzn jak i kobiet. Niedobór witaminy A może doprowadzić do schorzenia zwanego „kurzą ślepotą” objawiającego się pogorszeniem wzroku w warunkach słabego światła.

Witaminy z grupy B (B5, B6, B9, B12)

Witaminy te mają wpływ na cały nasz organizm, oddziałując na nerwy, serce, skórę, mięśnie, układ naczyniowy, przemianę materii i samopoczucie.

Witamina K

Pełni ważną funkcję w procesach krzepnięcia krwi i gospodarce wapniowej organizmu. WItamina K jest również odpowiedzialna za regulację metabolizmu kostnego, co pomaga zapobiegać osteoporozie. 

Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram