Ser żółty a cukrzyca

23 lipca 2021

Czym jest cukrzyca?

Jest to choroba przewlekłą, która może mieć dwie przyczyny. Jedną z nich może być brak produkcji wystarczającej ilości insuliny przez trzustkę. Cukrzyca może być również spowodowana nieprawidłowym wykorzystaniem insuliny przez komórki ciała. Do objawów cukrzycy zaliczamy: utratę masy ciała, duży apetyt, duże pragnienie oraz senność.
ser żółty

Ser żółty a cukrzyca

W cukrzycy bardzo ważna jest zbilansowana i zdrowa dieta. Ważne jest by składała się tłuszczów, węglowodanów oraz białek, ale również ważne jest jakie porcje i jak często są spożywane. Prawidłowa dieta to jeden ze sposobów na ustabilizowanie cukru we krwi. 
Sery żółte są produktami tłustymi. Jednak to nie oznacza, że trzeba wykluczyć je z diety w przypadku zdiagnozowania choroby. Natomiast, nie można przesadzać z nabiałem. Warto również wybierać produkty nabiałowe bez laktozy, gdyż laktoza to cukier prosty i może podnosić stężenie glukozy we krwi. W przeciwieństwie do mleka, ekologiczne sery żółte nie zawierają laktozy. Podczas procesu produkcji laktoza jest rozkładana. Dlatego, sery żółte mogą być częścią diety przy zdiagnozowanej cukrzycy, ale powinny być spożywane z umiarem. 

Ser może zapobiegać cukrzycy?

Badania kliniczne opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition pokazują wpływ sera na ryzyko zachorowania na cukrzycę. Naukowcy sprawdzali jak dieta wpływa na nasze zdrowie i odkryli, że u miłośników sera ryzyko zachorowania na cukrzycę jest o 12% mniejsze. Jednak nie znane są powody tej zależności, naukowcy podejrzewają że może to mieć związek z procesem fermentacji zachodzącym podczas produkcji sera.

Źródła:

https://www.mojacukrzyca.org/?a=text&id=2769


Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram