Jaki jest najlepszy ser do zapiekania?

15 sierpnia 2021
Nie ma nic lepszego niż ciągnący się, roztopiony, ciepły ser. Sery mogą być świetnym dodatkiem do potraw, jednak warto wiedzieć jaki sery do zapiekania wybrać. Nie wszystkie rodzaje sera nadają się do zapiekania. Najlepsze sery do zapiekania to takie, które z łatwością się roztopią i nie przypalą się. 
ser do zapiekania

Czemu niektóre sery topią się lepiej niż inne?

  1. Jednym z czynników wpływających na zdolność sera do dobrego topienia jest jego wilgotność. Sery o większej wilgotności bedą się lepiej topić ze względu na luźniejsze rozłożenie białek mleka, które łatwiej oddzielą się po podgrzaniu. Dlatego sery twarde i suche takie jak parmezan po podgrzaniu stają się oleiste, a sery o płynnej konsystencji topią się w momencie podgrzania.
  2. Kolejnym z czynników jest zawartość tłuszczu. Sery z wyższą zawartością tłuszczu lepiej się topią. Na przykład, sery żółte będą się bardzo dobrze topić w porównaniu do   serów z niską zawartością tłuszczu, które staną się włókniste po podgrzaniu.
  3. Okres dojrzewania sera ma wpływ na jego zdolność topienia. Sery krócej dojrzewające bedą się topić z łatwością, natomiast starsze sery mogą stać się ziarniste lub tłuste po stopieniu.
  4. Na zdolność topienia wpływa również kwasowość sera. Niektóre sery mogą  być zbyt kwaśne by dobrze się topić. Są to na ogół sery, które były zsiadłe z kwasem, a nie z podpuszczką. Do tej grupy należy paneer, feta i ricotta.

Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram