Który ser żółty ma najmniej kalorii?

3 lipca 2021
Cheddar, Gouda, a może Parmezan? Te rodzaje sera żółtego najczęściej są częścią naszego codziennego jadłospisu. Nie jest to tajemnicą, że sery są kalorycznymi produktami. Warto zapoznać się z kalorycznością poszczególnych rodzai, by móc odpowiednio dobierać sery by uzupełniały naszą dietę. Kaloryczność produktów ma szczególne znaczenie kiedy jesteśmy na diecie odchudzającej, gdyż zliczanie wszystkich kalorii spożytych w ciągu jednego dnia jest samo w sobie wyzwaniem. Dodatkowo, rezygnowanie z ulubionych, wysokokalorycznych produktów i ciągłe wykluczanie produktów z diety może zniechęcić nas do jej kontynuowania. 
który ser żółty ma najmniej kalorii
Jest jeden sposób, który pozwoli nam pozostać wiernym naszej diecie bez konieczności wykluczania wielu produktów. Wystarczy wiedzieć, które gatunki sera mają najmniej kalorii i to właśnie je wybierać. Oczywiście, dieta odchudzająca to nie czas w którym możemy zajadać się żółtym serem, jednak 1 lub 2 plastry dwa razy w tygodniu na pewno nie wpłyną negatywnie na naszą wagę. Wybierając dobrej jakości sery żółte, takie jak sery ekologiczne, mamy pewność że mimo tego że produkt jest kaloryczny to jest on wytwarzany z dobrej jakości składników i dostarczy naszemu organizmowi cennych wartości odżywczych. Sery żółte są bogate w białko, witaminy (A, K, D, E oraz witaminy z grupy B ) oraz różne minerały, takie jak fosfor, potas, wapń lub magnez. Na rynku dostępne są również sery żółte niskoliryczne, jednak zmniejszona zawartość tłuszczu sprawia że zmniejsza się ilość dostarczanych wartości odżywczych. 

Ser żółty – ile ma kalorii?

Sery żółte dostarczają naszemu organizmowi sporo kalorii, 100g sera żółtego ma około 350-400kcal. Jednak rzadko kiedy zjadamy 100g sera, gdyż jeden plasterek waży około 20g. Jeden plasterek sera ma około 70-80kcal. Oczywiście, kaloryczność jest zależna od gatunku sera. Na przykład, dwie łyżki parmezanu mają około 40 kcal, więc spokojnie możemy dodawać go do potraw nawet będąc na diecie. 

Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram