Jak zrobić sos serowy do zapiekanki?

22 sierpnia 2021
Wszyscy możemy się zgodzić, że dobrze dobrany ser do potrawy uświetni jej smak. Ser może być  dodany w różnych postaciach, zarówno jako sos lub w kawałkach. Jednym z najpopularniejszych dań z serem są zapiekanki. Zapiekanka to szybkie i proste danie jednogarnkowe, pozwala nam połączyć nasze ulubione produkty i zapiec je razem. Zarówno do zapiekanki mięsnej jak i wegetariańskiej możemy dodać sos serowy. Sos serowy do zapiekania różni się od sera w kawałkach, że ser już jest wymieszany z innymi składnikami i w płynnej formie więc nie czekamy aż rozpuści się pod wpływem ciepła piekarnika. 

Prosty przepis na sos serowy do zapiekanki:

Składniki

  • 250ml mleka
  • 25g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 50g sera żółtego
  • 20g mąki 
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  1. W rondelku roztop masło. 
  2. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj.
  3. Dodaj mleko i śmietanę.
  4. Ser pokrój na małe kawałeczki lub zetrzyj na tarce. Dodaj do rondelka. 
  5. Na koniec dodaj przyprawy do smaku i wszystko wymieszaj. 

Może zainteresuje Cię:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram