Zapiekanka serowo-makaronowa, czyli mac and cheese: przepis

5 września 2021

Zapiekanka serowo-makaronowa to świetny wybór na rodzinną kolacje lub obiad. Danie to jest proste w przygotowaniu i przypadnie do gustu każdemu. Idealne w swojej prostocie. Dodatkowo, zapiekając makaron z serem w piekarniku uzyskamy efekt delikatnie chrupiącego sera na górze i kremowo makaronu w środku.

Mac and cheese: przepis 

Składniki

  • 350g makaronu kolanka
  • 30g masła
  • 30g mąki
  • 120ml mleka
  • 100ml śmietany 12%
  • 400g sera cheddar lub gouda
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upewnij się, by nie przegotować makaronu. 
  2. Ser pokrój na kawałki. 100g sera odłóż na bok.
  3. W garnku roztop masło. Stopniowo dodawaj pozostałe składniki: śmietanę, mleko, mąkę oraz 300g sera.
  4. Gdy składniki w garnku stworzą sos dodaj do nich ugotowany makaron. Całość wymieszaj.
  5. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  6. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp serem na górze. 
  7. Piecz przez 15-20 minut. 
  8. Odczekaj 10 minut przed podaniem. 
19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram