Kuchnie świata: Niemieckie szpecle z serem

13 kwietnia 2021

Składniki

  • 250g g mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Dodatki:

  • ser Gouda
  •  pół cebuli
  • masło
  • 100 g szynki
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Składniki na szpecle mieszamy razem, czyli mąkę, jajka, sól i pieprz. Ciasto odstawiamy na 15 minut.
  2. W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli.
  3. Następnie, formujemy szpecle- możemy to zrobić lepiąc je ręcznie lub nabierając ciasto na łyżkę i zrzucaniu go do wrzącej wody.
  4. Szpecle gotujemy przez 3 minuty.
  5. Cebule kroimy na małe kawałki i podsmażamy na maśle.
  6. Ugotowane szpecle przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy drobno pokrojony ser, cebulę oraz posiekaną szynkę. 
  7. Po wymieszaniu składników z góry posypujemy odrobiną sera i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. 
  8. Pieczemy przez 25 minut. 
19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram