Co to jest zdrowa żywność i jak ją rozpoznać?

16 maja 2021
W sklepach widzimy masę produktów z przeróżnymi oznaczeniami bio, organic oraz eko. Czym charakteryzuje się naprawdę zdrowa żywność? Jak ją rozpoznać wśród wielu produktów na sklepowych półkach? Podpowiadamy w tym wpisie! Zapraszamy do lektury.

Co to jest zdrowa żywność?

Zdrowa żywność nie zawiera konserwantów i jest produkowana w sposób szanujący naturę. Nie wykorzystuję się w niej GMO (organizmów modyfikowanych genetycznie). Zanim produkt zostanie nazwany prozdrowotnym czy ekologicznym, musi spełnić szereg wymagań dotyczących procesu produkcji, transportu, przechowywania oraz pakowania. 
W jaki sposób zatem konsument może rozpoznać produkty zdrowe i ekologiczne? Jest kilka szczegółów, które warto mieć na uwadze podczas robienia codziennych zakupów.

Jak zdrowo jeść? Zwracaj uwagę na skład

Niestety, nie wszystko, co nazwane zostało “zdrowym” jest takim w rzeczywistości. Często jest to jedynie chwyt marketingowy. Wybierając zdrowe produkty żywnościowe, warto przyjrzeć się bliżej ich składom. Oto kilka wskazówek, które Ci pomogą.
– Składniki, z których wytworzony został dany produkt, zawsze podawane są w kolejności malejącej. Zatem oznacza to, że na samej górze listy znajdują się składniki, których w produkcie jest najwięcej. Unikaj żywności, w której składzie na pierwszych miejscach są cukier czy tłuszcz (szczególnie ten utwardzany). 
– Jeśli chcesz, by zdrowa żywność zagościła na Twoim talerzu, w jej składzie nie powinno być także żadnych sztucznych konserwantów i ulepszaczy smaku. Choć nie znajdują się one w produktach w dużej ilości, mogą wywoływać (lub nasilać) reakcje alergiczne. Nie kupuj zatem żywności, w której składzie znajdziesz takie składniki jak: E 123 Amarant, E 620 Glutaminian sodu, E 249, E 250 Azotyn potasu i sodu, E 211 Benzoesan sodu, E 220 dwutlenek siarki, E 320 BHA. 

Jakie jedzenie jest zdrowe? Znak zdrowej żywności

Kupując produkty nazywane ekologicznymi, warto zwrócić uwagę czy posiada ona charakterystyczny symbol unijnego certyfikatu, jakim jest zielony listek z 12 gwiazdkami – tak zwany Euroliść. Brak takiego znaku oznacza, że produkt ten nie jest ekologiczny. Dodatkowym czynnikiem, na który warto zwrócić uwagę, jest pochodzenie produktu. Warto sprawdzić, czy na przykład produkt pochodzi z Unii Europejskiej. 

Zdrowa żywność i międzynarodowy znak Fairtrade

Tym znakiem najczęściej oznaczane są produkty takie jak:
– owoce, 
– kakao i kawa 
– miód i wino, 
– przyprawy, 
– ryż. 
Znak Fairtrade nadawany jest przez Fairtrade Labeling Organizations International i oznacza, że podczas produkcji przestrzegano standardów Międzynarodowej Organizacji Pracy oraz zostały spełnione wymogi ekologiczne. 
Ekologiczna zdrowa żywność nie jest tak szeroko dostępna i jej ilość jest zazwyczaj mniejsza w porównaniu do produktów produkowanych przemysłowo. Wynika to z faktu, że do jej produkcji nie używa się sztucznych konserwantów, by przyspieszyć proces przetwórstwa. Jednak smak żywności ekologicznej jest nie do podrobienia! To smak naturalnych, dobrych jakościowo składników.
Jeśli chcesz skosztować żółtych serów z ekologicznych składników – koniecznie spróbuj produktów Klarma! Więcej o naszych produktach przeczytasz TUTAJ. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą!

Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram