Dynia zapiekana z serem – przepis

6 października 2023

Nie ma lepszej pory na przygotowanie dyni niż jesień. Można wybierać wśród wielu rodzajów dyni, zwykła, piżmowa, miodowa, hokkaido czy makaronowa! Każdy z rodzajów dyni ma swoje najlepsze zastosowanie. Jednak do przygotowania zapiekanej dyni w piekarniku możesz wybrać hokkaido. Taka dynia zapiekana z serem świetnie nada się jako dodatek do pieczonego indyka lub jako dodatek do wegeteriańskiego dania z soczewicą! Poznaj nasz przepis:

Składniki:

  • jedna dynia hokkaido
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • przyprawy: tymianek, papryka ostra, sól
  • ser Klarma cheddar
zapiekana dynia z serem

Przygotowanie:

Przygotowanie zapiekanej dyni zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 stopni. Skóra z dyni hokkaido jest jadalna, więc nie musisz jej obierać. Wydrąż z dyni pestki i pokrój dynię w kostkę o równych bokach. Pokrojoną dynię włóż do naczynia żaroodpornego, następnie polej oliwą i posyp przyprawami. Dynię, oliwę i przyprawy wymieszaj ze sobą. Włóż naczynie do piekarnika na 10 minut, następnie po tym czasie połóż na dyni ser Klarma. Zapiecz danie jeszcze przez 5 min. Dzięki dodatkowi sera danie będzie bardziej kremowe i aromatyczne. A Ty możesz cieszyć się pysznym daniem, które będzie bardzo proste w przygotowaniu!

Wypróbuj ser cheddar od Klarmy!

Zapraszamy do odkrywania głębokich, serowych doznań z naszym bio cheddarem. Jego wyjątkowy intensywny żółty kolor, połączony z kruchą strukturą, przyciąga wzrok i kusi podniebienie. Ale to dopiero początek tej kulinarnej podróży. Głęboki, intensywny smak tego sera, który zdobywa serca smakoszy na całym świecie, teraz jest jeszcze bardziej wyjątkowy dzięki wersji BIO. Co więcej, możesz być pewny jego najwyższej jakości dzięki unijnemu certyfikatowi BIO. Daj się zachwycić – nasz Cheddar to prawdziwa uczta dla zmysłów! Interesują Cię inne sery ekologiczne? Sprawdź naszą pełną ofertę!
ser Cheddar bez laktozy

Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram