Serowe dania rozgrzewające – idealne na zimę!

26 stycznia 2023

Rozgrzewające, serowe dania to idealne dania na zimowe dni. Po pierwsze wiele z tych propozycji kojarzy nam się z ciepłem domowego obiadu w rodzinnym domu, co z pewnością rozgrzewa nasze serce 😉 A po drugie rozgrzewające dania z serem zapewniają sporą dawkę kalorii, a to naturalnie daje nam energię do aktywności w zimowe dni.  Przedstawimy teraz przepis na cebulową zupę z serem, która będzie idealna na zimę! Francuski przepis, z serem Gruyere. Ser ten wspaniale się topi, dlatego serowa pierzynka na zapieczonej zupie będzie fantastycznym uwieńczeniem kulinarnego dzieła!

zupa cebulowa

Składniki na rozgrzewającą zupę cebulową:

  • 5 dużych cebul
  • 3 łyżki masła
  • 150 ml białego wina
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 3 ząbki czosnku

Przyprawy: tymianek, łyżeczka soli, pieprz, łyżka sosu Worcestershire.

  • bagietka
  • ser Gruyere

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Cebulkę pokrój w piórka i wsyp do naczynia żaroodpornego. Dodaj przyprawy i masło. Wstaw cebulę do piekarnika, piecz do momentu, aż stanie się lekko brązowa. Piecz ją pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Czas pieczenia to około 2 g. Nasza rozgrzewająca zupa, będzie miała przez to wyjątkowy aromat.

Według własnego przepisu przygotuj bulion wołowy. Do garnka żaroodpornego na sam koniec pieczenia wlej wino, aby odparowało. Następnie wyjmij go z piekarnika, wlej tam bulion. Poczekaj około 10 min na połączenie smaków. Jeśli masz specjalne miseczki, które można wsadzić do piekarnika pora je użyć! Wlej do nich zupę, połóż po kromce bagietki na wierzch i nałóż grubą warstwę sera Gruyere. Zapiecz rozgrzewającą zupę przez około 3 min.

Smacznego!


Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram