Czy można jeść ser żółty na diecie odchudzającej?

14 kwietnia 2021
Ser żółty jest produktem, który wśród konsumentów wzbudza kontrowersje. Często uznawany jest za bardzo kaloryczny, co powoduję że ludzie go unikają lub starają się wykluczyć go z diety. Prawdą jest, że ser żółty zawiera sporo kalorii oraz tłuszczu, jednak jest on skarbnicą wielu substancji odżywczych. Substancje te są potrzebne do prawidłowo funkcjonowania naszego organizmu.

Ser żółty na diecie odchudzającej 

Osoby będące na diecie nie muszą rezygnować z sera żółtego. Nie muszą też sięgać po mniej kaloryczne wersje, tak zwane wersje light. Pytanie, które powinniśmy zadać to nie „Czy można jeść ser żółty na diecie odchudzającej?” tylko „Ile sera możemy zjeść będąc na diecie?”. 

Kluczem do sukcesu podczas odchudzania, jest dostarczenie organizmowi mniej kalorii, niż spala się na codzień. Dlatego, ważny jest świadomy dobór produktów w naszej diecie, tak by nie przekroczyć limitu kalorii oraz by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych.  Ser żółty jest bogaty w wapno, białko oraz witaminy D i A. Nie powinniśmy obawiać się wysokiej zawartości tłuszczu w serze żółtym, gdyż to właśnie tłuszcz daję nam uczucie sytości na dłużej i sprzyja odchudzaniu. 100g sera żółtego ma około 350 kalorii, nie jest to dużo gdyż zazwyczaj cała paczka sera ma 100g. Zjadając jeden lub dwa plastry sera żółtego dostarczamy organizmowi niezbędnych substancji odżywczych i nadal jesteśmy w stanie nie przekroczyć naszego limitu kalorii.

Warto też wspomnieć o wpływie sera żółtego na stres. W serze żółtym znajdziemy substancje, które pozytywnie wpływają na nasz nastrój i obniżają poziom stresu. Jako rezultat możemy uniknąć objadania pod wpływem negatywnych emocji. 

Dlatego odpowiedzią na pytanie „Czy można jeść ser żółty na diecie odchudzającej?” jest TAK, tylko z umiarem.


 Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram