Ser żółty a cholesterol

27 kwietnia 2021
Wiele osób unika tłustych potraw oraz produktów w przeświadczeniu, że zawierają one duże ilości cholesterolu. Takie produkty uważane są za niezdrowe i bardzo często unikane lub wykluczane z diet. Produkty nabiałowe bogate w tłuszcz mleczny, takie jak sery żółte, są produktami które dostarczają cholesterol. Więc czy należy ich unikać? Zanim odpowiemy na to pytanie warto zrozumieć czym jest cholesterol. 

Czym jest cholesterol?

Cholesterol to substancja, który naturalnie występuje w organizmie człowieka. Cholesterol jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania komórek. Bez cholesterolu nie może się obyć żadna komórka w organizmie, natomiast nadmiar cholesterolu jest szkodliwy. Część cholesterolu jest dostarczana wraz z pożywieniem. Źródłem w diecie są miedzy innymi produkty pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszcze zwierzęce. 
ser żółty

Ser żółty a cholesterol 

Ser żółty jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, których nadmierne spożycie może prowadzić do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Warto, jednak podkreślić że dopiero nadmierne spożycie może być szkodliwe. Umiarkowane ilości sera żółtego nie powinny nikomu zaszkodzić. Warto pamiętać, że ser żółty jest bogaty w różne witaminy oraz składniki mineralne które są niezbędne dla naszego organizmu. 

Jak wybrać najlepszy ser żółty?

Najważniejszy jest skład produktu – im krótszy tym lepszy. Jeśli lista na etykiecie jest długa, a na niej znajdują się składniki pod nieznanymi nazwami, lepiej z niego zrezygnować. Warto również wybierać sery ekologiczne, które produkowane są na bazie składników pochodzących ze sprawdzonych źródeł. Wysokiej jakości produkty dodają serom walorów prozdrowotnych.

Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram