Dlaczego sery ekologiczne są dobrym wyborem dla Twojego dziecka?

8 sierpnia 2023

Wielu z nas nie wyobraża sobie swojej diety bez serów. Nic dziwnego – ich walory smakowe, a także wartości odżywcze są bardzo cenione. Sery są dla każdego – dla dorosłych oraz dzieci – choć w drugim przypadku działajmy ostrożnie. Jak wprowadzić do diety dziecka ser i dlaczego to dobry wybór? Odpowiadamy w artykule.

dzieci przy stole

Ser dla dzieci – podstawowe info

Rodzice małych dzieci przywiązują dużą uwagę do diety swoich pociech. Od początku żywienie dziecka powinno być dostosowane do potrzeb malucha. Rozszerzanie diety o kolejne potrawy powinno iść w zgodzie z ogólną wiedzą i zaleceniami lekarza pediatry. Obserwuj dziecko, jak reaguje na dane produkty, pod względem uczulenia i alergii pokarmowych. Jeśli dziecko nie ma problemów z kolejnymi produktami, które rodzice włączają mu do diety, po 10 msc. życia można zacząć podawać przetwory mleczne.

Ser w diecie dziecka – pamiętaj o jakości

Wprowadzając ser w diecie dziecka – zwróć uwagę na jakość produktu. Ważne, aby produkty były wolne od szkodliwych substancji chemicznych. Stawiając na sery ekologiczne – wybierasz sery, które pochodzą ze sprawdzonego źródła. 

Dlaczego warto podawać dzieciom sery żółte?

Przetwory mleczne, takie jak sery najczęściej produkowane są z mleka krowiego. W składzie serów żółtych znajduje się wiele wartości spożywczych – na przykład wapń, który ma wiele zalet. Do najważniejszych należą:
– wapń wzmacnia układ kostny; 
– uczestniczy w pracy mięśni oraz układu nerwowego i hormonalnego. 
Zapotrzebowanie na wapń u dziecka wynosi od 800 mg do 1200 mg. Dwa plasterki sera żółtego dostarczają około 350 mg wapnia. Sery żółte przyczyniają się więc do zapewnienia dziennego zapotrzebowania na ten istotny minerał.

Ser żółty dla dziecka – działaj zgodnie z ekologią

Ekologiczne sery powinny być pierwszym wyborem, jeśli chcesz wprowadzić żółty ser do diety swojego dziecka. Dlaczego? Oto ich najważniejsze zalety.
– Produkty ekologiczne nie są poddawane żadnej obróbce, która wpływałaby na wyniszczenie witamin i minerałów. 
– Nie podlegają również procesowi, który zmieniłby skład chemiczny, wygląd i właściwości produktu. 
– W przetwórstwie ekologicznym obowiązują ścisłe zasady ograniczające stosowanie dodatków żywnościowych. Dzięki czemu produkty BIO są bogatsze w witaminy B, C i D w porównaniu do produktów przetworzonych. 
– Produkty organiczne charakteryzuje również wyższa zawartość błonnika, który jest niebywale ważny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. 

Sery ekologiczne od Klarmy

Sery żółte dla dziecka są świetnym źródłem białka, wapnia i wielu innych istotnych składników odżywczych. Wybór serów ekologicznych dla Twojego dziecka to inwestycja w jego zdrowie, rozwój oraz przyszłość naszej planety. Produkowane z największą dbałością, bez szkodliwych dodatków, są nie tylko zdrowsze, ale też bardziej smaczne. Jeśli zastanawiasz się, jak wprowadzić w dietę malucha coś zdrowego i wartościowego, żółte sery bez laktozy od Klarmy stanowią doskonałą odpowiedź na to pytanie. Każdy nasz produkt to doskonały ser dla dzieci – gorąco zachęcamy do ich wypróbowania!


Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram