Żywność ekologiczna nazywana jest także żywnością bio lub eko. Są to produkty, które pochodzą z upraw i hodowli, które prowadzone są w sposób naturalny. Co to tak naprawdę oznacza? Żywność eko to produkty, które:
Czym jest certyfikat żywności ekologicznej? To dokument, który potwierdza, że produkt stworzono z zasadami rolnictwa ekologicznego. Zasady te są rygorystyczne, kontroluje się między innymi używane surowce, metody produkcji, sposób pakowania czy etykietowania.

Ekologiczne produkty są specjalnie oznaczone znakiem „zielonego liścia” oraz specjalnym numerem nadawanym przez komisję Unii Europejskiej, która zajmuje się certyfikacją produktów ekologicznych. Nie daj się zwieść trickom producentów, którzy używają słów na etykietach, które mają zmylić Cię o ekologicznym pochodzeniu produktów. Może się zdarzyć, że produkt będzie miał po prostu napis „bio” lub „eko”. Jeśli nie ma listka eko i numeru, który nadaje komisja Unii, to nie można nazwać go produktem ekologicznym.
Warto poświęcić kilka chwil na przeczytanie etykiet produktów. Na produkcie ekologicznym nie znajdziesz żadnych dodatkowych substancji i sztucznych barwników oraz konserwantów. Czysta etykieta produktu ekologicznego to gwarancja, że produkty nie zostały poddane obróbce i mają pełną wartość substancji odżywczych w składzie. Możesz to zobaczyć w tabelce obok składu produktów.
Rozumiemy, że całkowita zmiana żywności na żywność ekologiczną może być zbyt kosztowna. Dlatego wybierz te produkty, których używasz najczęściej. Owoce, warzywa, nabiał lub mięso to podstawy diet, z których wyczarowujesz swoje dania. Warto podjąć decyzję o wyborze tych produktów w jakości ekologicznej, aby jak najbardziej zadbać o swoje zdrowie oraz etyczne aspekty uprawy roślin czy hodowli zwierząt.
To produkty, które pochodzą z certyfikowanych upraw hodowli. Nie mają pestycydów, GMO i sztucznych dodatków.
Najczęściej żywność eko ma lepszy skład, więc warto włączyć ją do codziennej diety.
Produkcja takiej żywności jest droższa, co przekłada się na cenę.