Sos serowy do nachosów

11 sierpnia 2022
Przepis na sos serowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, potrzebujesz tylko parę składników by stworzyć idealny smak i konsystencje. Nasz przepis pozwali odtworzyć Ci smak twojego ulubionego dipu z sal kinowych. Sos serowy może być użyty jako dip do nachosów, ale sprawdzi się również jako dodatek do tortilli lub frytek. Jest to świetny dodatek do imprezowych przekąsek. 

Wskazówki

By przygotować sos, zacznij od przygotowania swojego ulubionego żółtego sera. W zależności od swoich preferencji, możesz przygotować bardziej gęsty lub bardziej płynny sos serowy. Gęstość możesz regulować poprzez dodanie mąki lub mleka. Sos serowy do nachosów najlepiej podawać na ciepło – w tej formie smakuje najlepiej, gdyż po ostygnięciu gęstnieje. 

Przepis – sos do nachosów

Składniki:

  • 200g sera cheddar Klarma
  • 180 ml mleka
  • 50 g sera gouda Klarma
  • 2 łyżki mąki
  • 40g masła
  • ulubione przyprawy (słodka lub ostra papryka, pieprz) 

Sposób przygotowania 

  1. Ser Klarma w bloku zetrzyj na tarce, a w plastrach pokrój na małe kawałeczki.
  2. W rondelku roztop masło i dodaj mąkę. 
  3. Do rondelka dodaj mleko, nie doprowadzając do wrzenia. 
  4. Po paru minutach do rondelka dodaj ser. 
  5. Całość mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. 
  6. Na koniec dodaj ulubione przyprawy i podawaj na ciepło. 

Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram