Przepis na tortille z pastą jajeczną i serem Klarma!- autorstwa Jakuba Kuronia

27 marca 2021

Roladki z tortilli to jedno z najprostszych dań. Idealnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska na imprezę. Poniżej przedstawiamy autorski przepis Jakuba Kuronia.

Składniki:

  • 5 placków tortilli np. kukurydzianej
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • 2 łyżki majonezu
  • 10 plasterków żółtego sera Gouda Klarma
  • 50g chrupiącej sałaty np. rukoli 
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Jajka na twardo posiekaj w kosteczkę lub w słupki za pomocą krajalnicy do jajek. Paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę. Następnie w misce zmieszaj jajka, paprykę, majonez. Całość dopraw solą i pieprzem.
  2. Tortillę opiecz na mocno rozgrzanej patelni grillowej (wystarczy z jednej strony). Dzięki temu placki nabiorą dymnego aromatu. Następnie odłóż je do wystudzenia.
  3. Na każdy placek od nieopieczonej strony ułóż po dwa plasterki żółtego sera Gouda.
  4. Następnie wierzch rozsmaruj porcję pasty jajecznej oraz posyp rukolą. Zwiń placki w ciasny rulon. Na koniec pokrój na 3cm kawałki.
  5. Podawaj na talerzu.
19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram