Kuchnie świata: Mac&cheese

30 marca 2021

Składniki

-makaron kolanka

-1 łyżka oliwy z oliwek 

-6 łyżek niesolonego masła

-1/3 szklanki mąki uniwersalnej

-3 szklanki pełnego mleka

-1 szklanka śmietany do ubijania

-sól i pieprz do smaku

-4 łyżki roztopionego masła

-ser Klarma Cheddar

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 C. 
  2. Lekko natłuść duże naczynie żaroodporne i odstaw na bok. 
  3. Ser Cheddar pokrój na plasterki.
  4. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  5. Odcedzony makaron skrop oliwą z oliwek i wymieszaj.
  6. Rozpuść masło w rondelku.
  7. Dodaj mąkę i ubijaj ją na średnim ogniu przez około 1 minutę, aż osiągnie złotawy kolor. 
  8. Stopniowo dodawaj i ubijaj mleko i śmietanę, aż osiągniesz gładką konsystencje. Dodaj sól i pieprz.
  9. Dodaj rozdrobniony ser i wymieszaj.
  10. Wmieszaj schłodzony makaron.
  11. Wlej połowę makaronu i sera do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułóż pozostałe 2 szklanki rozdrobnionego sera, a następnie pozostały makarony z sosem serowym.
  12. Piecz przez około 35 minut. Natychmiast podawaj.
19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram