Serowe fondue – jak przygotować? Przepis

12 grudnia 2022

Serowe fondue to potrawa, która jest stworzona na zimowe wieczory. Wspólne biesiadowanie przy podgrzewanym garnku wypełnionym sosem serowym, to fantastyczne przeżycie! Serowe fondue oryginalnie pochodzi ze Szwajcarii, jednak we Włoszech i Francji jest równie popularne. Do przygotowania fondue potrzeba minimum dwa rodzaje serów. Inne potrzebne składniki poznacie poniżej w przepisie na aromatyczne serowe fondue:

Składniki:

– 2 szklanki tartego sera szwajcarskiego Gruyere

– 2 szklanki tartego sera alpejskiego

– 200 ml białego, wytrawnego wina

– Max. 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– ¼ łyżki gałki muszkatołowej

– szczypta soli

– szczypta pieprzu białego

– pszenny chleb, pokrojony w kostkę

Wykonanie

Przepis na serowe fondue jest bardzo prosty, jednak ważne jest naczynie, w którym je przygotujesz. Potrzebne jest specjalne naczynie z możliwością podgrzewania oraz szpikulce do maczania chleba. 

Podpowiadamy, że jeśli chcesz pójść nieco na skróty, możesz poszukać w sklepach gotowego serowego fondue. Jednak sprawdź dokładanie skład, by nie było tam konserwantów i innych niepotrzebnych dodatków.

Według nas, serowe fondue jest wprost idealne na rodzinne, przyjacielskie spotkania. Sprawdź sam!  Możesz spróbować też innych dodatków, niż chleb! Jak na przykład papryka, seler naciowy, lub upieczone kąski wołowiny.

serowe fondue

Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram