Ser i wino – jak je łączyć?

28 maja 2021
Ser i wino to bez wątpienia doskonałe połączenie. Dobrze dobrane wino do sera podkreśli smak obu produktów i sprawi, że będą one lepiej smakować razem niż osobno. Gdy dobieramy wino do sera ważne jest by pamiętać że oba produkty powinny mieć podobną intensywność. Ta zasada tak naprawdę jest bardzo prosta. Można przyjąć, że wina z zawartością alkoholu poniżej 14,5% będą się lepiej komponować z serami łagodnymi w smaku, a sery powyżej tego progu lepiej pasują z serami o wyrazistym i intensywnym smaku. 

Jakie wino do sera żółtego, długodojrzewającego i twardego?

Długi okres dojrzewania nie tylko zmienia strukturę sera, ale również sprawia że ser nabiera więcej aromatu. Więc w tym wypadku powinniśmy dobrać wino dojrzałe, które świetnie zrównoważy smak sera. Przykładami takich win jest brunello di montalcino lub sangiovese.
ser i wino

Jaki ser do wina słodkiego?

Ten rodzaj wina najlepiej komponuję się z serami pleśniowymi o intensywnym zapachu. Słodki smak wina zbalansuję zapach sera, a na dodatek sprawi że ser wyda nam się bardziej kremowy.

Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram