Przepis na sałatki z serem żółtym

10 grudnia 2021

Sałatki to szybkie i zdrowe dania. Można je ze sobą zabrać do pracy jako lunch lub przygotować jako dodatek do głównego dania. By sałatka była bardziej sycąca to warto dodać do niej produkty, które dadzą nam energię na cały dzień. Sałatki to zdrowe dania, dlatego wybierając dodatki warto pamiętać by również były zdrowe i ekologiczne, przykładem takiego dodatku są sery ekologiczne.  Mamy dla Was parę propozycji na sałatki z serem żółtym. 

Sałatka z jarmużem i serem cheddar

Składniki

  • 150 g pokrojonego jarmużu
  • 30 g pokrojonych migdałów
  • 1 jabłko
  • 20g startego cheddara
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Ząbek czosnku 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Do miski dodaj jarmuż, migdały, jabłko oraz cheddar.
  2. Do mniejszej miseczki dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól oraz czosnek.
  3. Dressing dodaj do sałatki i wymieszaj.

Sałatka z serem żółtym gouda

Składniki 

  • dwie garści liści szpinaku
  • Dwie garści rukoli 
  • Pół posiekanej cebuli
  • Jedno pokrojone jabłko
  • 10g pestek dynii
  • 10g orzechów włoskich
  • 40 g startej gouda
  • Grzanki 

Dressing

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Pół łyżki musztardy Dijon
  • Sól 
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  1. Składniki na sałatkę wymieszaj razem.
  2. Składniki potrzebne do dressingu wymieszaj w mniejszej miseczce i dodaj do sałatki.
  3. Wszystko razem wymieszaj.
19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram