Deska serów: jak ją przygotować?

19 października 2021

Jak przyrządzić deskę serów?

Deska serów to idealna przekąska na imprezę, wieczór filmowy czy kolację z rodziną. Podczas przygotowywania deski serów najważniejsze jest prawidłowe dobranie serów jak i przekąsek tak aby dobrze się wzajemnie komponowały i podkreślały swój smak. Ważna jest również kolejność w jakiej jemy sery. Dodatkowo, by deska serów wyglądała profesjonalnie musimy prawidłowo pokroić sery. W tym artykule przedstawimy Wam parę prostych zasad, które pomogą Wam przygotować deskę serów w domu.
deska serów z czarnymi oliwkami

Jakie sery wybrać?

Deska serów daję nam możliwość spróbowania serów z różnych gatunków, oraz o różnych smakach i zapachach. Komponując deskę serów pamiętajmy o różnorodności, dlatego najlepiej wybrać kilka rodzajów. Warto połączyć sery pleśniowe, takie jak Brie i Camembert, z serami żółtymi, na przykład Cheddarem i Goudą, oraz z serami twardymi takimi jak Parmezan. Dobierając sery możemy kierować się również ich krajem pochodzeniem lub konsystencja.

Deska serów- jak przygotować?

Sery powinniśmy układać na drewnianej desce. Podając sery na desce układamy je w dużych kawałkach i obok przygotowujemy noże. Sery nie powinny się ze sobą stykać. Najlepiej ułożyć sery w kolejności w jakiej będą degustowane. Zaczynając od serów o łagodnym smaku a kończąc na tych bardziej aromatycznych. Pierwsze miękkie, a na końcu twarde. Gdy chcemy pokroić sery musimy pamiętać o paru zasadach. Sery okrągłe kroimy jak tort na trójkątne kawałki, sery podłużne kroimy na plasterki o grubości 1 cm, a sery pleśniowe kroimy ukośnie na małe kawałki. 

Na desce oprócz serów powinny się również pojawić przekąski. Idealnym dodatkiem do serów są winogrona, orzechy, suszone morele i figi, oraz krakersy. 


Może zainteresuje Cię:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram