Dlaczego powinniśmy jeść sery żółte zimą?

5 listopada 2021

Sery żółte znajdziemy praktycznie w każdej lodówce w każdym domu. Wiele osób docenia sery żółte za ich bogactwo w wartości odżywcze oraz za pyszny smak. Jednak z czego wiele osób nie zdaję sobie sprawy to to, że sery żółte są cennym elementem diety również w sezonie zimowym. W tym artykule odpowiemy na pytanie „dlaczego powinniśmy jeść sery żółte zimą?”. Są trzy główne powody.

Pierwszym powodem jest wspieranie odporności. Szczególnie zimą nasz organizm potrzebuję dodatkowej dawki witamin. Sery żółte dostarczą naszemu organizmowi cynku, oraz witamin z grupy A, B i D. Mają one wpływ na budowę naturalnej bariery organizmu przed bakteriami i wirusami. Jeden plasterek sera dostarczy naszemu organizmów wszystkich niezbędnych składników, które będą wspierać naszą odporność i chronić przed chorobami w sezonie zimowym.

Następnym powodem jest kaloryczność sera żółtego. Kaloryczność zazwyczaj kojarzy się nam negatywnie, jednak sery żółte spożywane z umiarem dostarczą naszemu organizmowi energii oraz dadzą uczucie sytości. Dodatkowa energia zdecydowanie przyda nam się podczas długich, zimowych dni.

Ostatnim powodem dla którego warto spożywać sery żółte zimą jest ich wpływ na nasz nastrój. Sery żółte zawierają tryptofan, który wspiera w organizmie wydzielania serotoniny- tak zwanego hormonu szczęścia. W serze żółtym dodatkowo znajdziemy chrom, który koi nerwy i uspokaja. 

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram