Jak rozpoznać prawdziwy ser żółty Gouda?

15 lutego 2024

Ser Gouda jest najbardziej znanym serem na świecie. Dlatego warto zastanowić się, co czyni goudę tak lubianą przez konsumentów oraz jak wybrać prawdziwy ser żółty gouda? W tym artykule przedstawimy historię sera goudy oraz zwrócimy uwagę na szczególne cechy sera, po których rozpoznamy jego oryginalność.

prawdziwy ser gouda

Historyczne powiązanie z Holandią

Historia sera gouda zaczyna się już w XII wieku, a jego pochodzenie jest nieoderwalnie związane z Holandią. Gdyż to właśnie od miasta Gouda w Holandii pochodzi nazwa sera. Co ciekawe, nie było to miasto w którym produkowano ser gouda, a jedynie sprzedawano. W ustalonym czasie rolnicy z okolic zjeżdżali się na rynek miasta Gouda, aby wystawiać na sprzedaż kręgi sera gouda. Ta tradycja przetrwała do dziś i Ty również możesz zasmakować sera gouda od lokalnych rzemieślników w letnich miesiącach w stolicy sera gouda. Jeśli poszukujesz prawdziwego sera gouda w sklepie, to właśnie pochodzenie holenderskie odróżni prawdziwy ser gouda od innego.

Tradycyjna produkcja

Produkcja sera również należy do wyróżników prawdziwego rodzaju goudy. Podstawą produkcji sera gouda jest krowie mleko oraz podpuszczka. Gouda musi odbyć także proces dojrzewania, aby uzyskać odpowiedni smak. Wyróżnia się aż 7 rodzajów sera goudy w zależności od stopnia dojrzałości. Minimalny czas dojrzewania holenderskiego sera gouda wynosi miesiąc, wówczas nazywa się Graskaas. Maksymalnie gouda dojrzewa ponad rok, wtedy ten rodzaj sera nazywany jest Overjarig. Jednak najpopularniejszym rodzajem dojrzałości goudy jest stopień Jong. To młoda gouda, jednak przez 4 tygodnie była poddana dojrzewaniu. W konsystencji ser jest sprężysty oraz jasnym kolorze i łagodnym smaku. Wyróżnienie stopni dojrzałości sera goudy, też pomoże Ci zyskać pewność, że masz do czynienia z prawdziwą goudą.
Prawdziwy ser żółty Gouda vs. wyrób seropodobny
Do prawdziwej goudy nie są dodawane żadne substancje konserwujące, a także podkreślające smak. Naturalne mleko oraz odpowiednia produkcja zapewnią odpowiedni profil smakowy, czyli pożądaną słodycz zbalansowaną kwasowością. Dlatego warto zwrócić uwagę na etykietę z tyłu opakowania sera. Jeśli zauważysz tam mnogość substancji innych niż mleko, wówczas możesz mieć do czynienia z wyrobem seropodobnym.

Ser Gouda Bio od Klarma

Sprawdź naszą ofertę i przekonaj się, jak wyjątkowy jest nasz ser gouda bio, który swoim bogatym smakiem i aksamitną teksturą zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Nie przegap okazji, aby odkryć to kulinarnie doświadczenie! Prawdziwy ser gouda bez laktozy dostępny jest w ofercie firmy Klarma – serdecznie zapraszamy do wypróbowania!

Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram