Jak przechowywać ser żółty?

25 sierpnia 2022

Ser żółty jest bardzo popularnym produktem spożywczym, znajdziemy go w lodówkach wielu Polaków. Przeciętny Polak zjada od 12-13kg sera żółtego rocznie. Ser żółty jest również częstym składnikiem wielu potraw. Co ciekawe, jest to jedyne z najczęściej kradzionych produktów spożywczych na świecie. Gdy już ustaliliśmy, że ser żółty jest obecny w naszej codziennej diecie, warto odpowiedzieć na pytanie jak przechowywać ser żółty. 

Ser żółty – przechowywanie 

Przechowywanie sera żółtego to bardzo istotna kwestia. Jeśli zrobimy to umiejętnie – ser będzie służył nam jeszcze dłużej. Ograniczenie marnowania żywności jest nam potrzebne, szczególnie dlatego, że mamy z tym duży problem. W przypadku przechowywania serów może przyjąć różne taktyki, w zależności od tego, czy mamy do czynienia:

  • z serem żółtym w kawałku;
  • serem żółtym w plastrach.

W czym przechowywać ser żółty? 

Ser żółty najlepiej przechowywać w niezbyt ciasnym opakowaniu, żeby substancje z plastik nie wchłonęły się w ser. Produkt najlepiej przechowywać w opakowaniu hermetycznym lub papierze woskowanym. Dodatkowo, należy zadbać by ser nie stykał się z innymi produktami spożywczymi. 

  • Unikaj owijania sera w folię aluminiową albo plastikową. W ten sposób narazisz się na przenikanie niepożądanych substancji do Twojego smacznego sera.
  • Jak przechowywać ser żółty w plastrach? Układaj go warstwami, oddzielając je pergaminem i wkładając do zamkniętego pojemnika w lodówce.

Ile można przechowywać ser żółty?

Czas, przez jaki można przechowywać ser, zależny jest od jego rodzaju. Bardzo istotne jest to, aby reagować natychmiast po zauważeniu pleśni. Jeśli masz jakieś wątpliwości dotyczące świeżości sera, nie narażaj swoje zdrowia i nie jedz go.

Ile ser może leżeć w lodówce? Sery twarde można przechowywać najdłużej, po otwarciu nawet do 6 tygodni. Sery żółte takie jak gouda mogę być przechowywane do 2-3 tygodni po otwarciu. 

Jak przechowywać ser żółty? Mrożenie 

Mrożenie to jedna z najstarszych metod przechowywania z żywności. Jest skuteczne i pozwala uniknąć nam marnowania żywności. Jak wygląda to w przypadku serów żółtych?

  • Ser żółty można zamrozić, by przedłużyć jego świeżość, jednak trzeba liczyć się z tym, że może stracić swój smak i konsystencję. Gdy już zdecydujesz się zamrozić ser to najlepiej zamróz cały kawałek, nie plastry. 

Dodatkowo możesz pomyśleć o zamrożeniu sera w woreczku z zamknięciem strunowym. Dzięki temu produkt zostanie szczelnie zabezpieczony przed dostępem do powietrza.

Jak przechowywać ser domowymi sposobami?

Być może wolisz uniknąć mrożenia sera, ponieważ zależy Ci na tym, aby zachować jego walory smakowe. Jeśli chodzi o domowe sposoby, dzięki którym ser będzie świeższy przez dłuższy czas – sprawdzoną metodą jest wykorzystanie kostki cukru. Co musisz zrobić? Umieść ser w hermetycznym opakowaniu, a do środka włóż kostkę cukru. Kostka będzie wchłaniać wilgoć i zapobiegać wytwarzaniu się pleśni. 

Jak widzisz, istnieje wiele sposobów na przedłużenie świeżości sera żółtego. Zachęcamy do korzystania z nich!


Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram