Jak przechowywać ser żółty?

25 sierpnia 2022

Ser żółty jest bardzo popularnym produktem spożywczym, znajdziemy go w lodówkach wielu Polaków. Przeciętny Polak zjada od 12-13kg sera żółtego rocznie. Ser żółty jest również częstym składnikiem wielu potraw. Co ciekawe, jest to jedyne z najczęściej kradzionych produktów spożywczych na świecie. Gdy już ustaliliśmy, że ser żółty jest obecny w naszej codziennej diecie, warto odpowiedzieć na pytanie jak przechowywać ser żółty. 

Ser żółty – przechowywanie 

W czym przechowywać ser żółty? 

Ser żółty najlepiej przechowywać w nie w za ciasnym opakowaniu, żeby substancje z plastik nie wchłonęły się w ser. Produkt najlepiej przechowywać w opakowaniu hermetycznym lub papierze woskowanym. Dodatkowo, należy zadbać by ser nie stykał się z innymi produktami spożywczymi. 

Ile można przechowywać ser żółty?

Czas przez jaki można przechowywać ser zależny jest od jego rodzaju. Sery twarde można przechowywać najdłużej, po otwarciu nawet do 6 tygodni. Sery żółte takie jak gouda mogę być przechowywane do 2-3 tygodni po otwarciu. 

Mrożenie 

Ser żółty można zamrozić by przedłużyć jego świeżość, jednak trzeba liczyć się z tym że może stracić swój smak i konsytencję. Gdy już zdecydujesz się zamrozić ser to najlepiej zamróz cały kawałek, nie plastry. 

Domowe sposoby, które możesz wypróbować 

Umieść ser w hermetycznym opakowaniu, a do środka włóż kostkę cukru. Kostka będzie wchłaniać wilgoć i  zapobiegać wytwarzaniu się pleśni. 


Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram