Ser żółty jest bardzo popularnym produktem spożywczym, znajdziemy go w lodówkach wielu Polaków. Przeciętny Polak zjada od 12-13kg sera żółtego rocznie. Ser żółty jest również częstym składnikiem wielu potraw. Co ciekawe, jest to jedyne z najczęściej kradzionych produktów spożywczych na świecie. Gdy już ustaliliśmy, że ser żółty jest obecny w naszej codziennej diecie, warto odpowiedzieć na pytanie jak przechowywać ser żółty.
Ser żółty najlepiej przechowywać w nie w za ciasnym opakowaniu, żeby substancje z plastik nie wchłonęły się w ser. Produkt najlepiej przechowywać w opakowaniu hermetycznym lub papierze woskowanym. Dodatkowo, należy zadbać by ser nie stykał się z innymi produktami spożywczymi.
Czas przez jaki można przechowywać ser zależny jest od jego rodzaju. Sery twarde można przechowywać najdłużej, po otwarciu nawet do 6 tygodni. Sery żółte takie jak gouda mogę być przechowywane do 2-3 tygodni po otwarciu.
Ser żółty można zamrozić by przedłużyć jego świeżość, jednak trzeba liczyć się z tym że może stracić swój smak i konsytencję. Gdy już zdecydujesz się zamrozić ser to najlepiej zamróz cały kawałek, nie plastry.
Umieść ser w hermetycznym opakowaniu, a do środka włóż kostkę cukru. Kostka będzie wchłaniać wilgoć i zapobiegać wytwarzaniu się pleśni.