Ser żółty jest bardzo popularnym produktem spożywczym, znajdziemy go w lodówkach wielu Polaków. Przeciętny Polak zjada od 12-13kg sera żółtego rocznie. Ser żółty jest również częstym składnikiem wielu potraw. Co ciekawe, jest to jedyne z najczęściej kradzionych produktów spożywczych na świecie. Gdy już ustaliliśmy, że ser żółty jest obecny w naszej codziennej diecie, warto odpowiedzieć na pytanie jak przechowywać ser żółty.
Przechowywanie sera żółtego to bardzo istotna kwestia. Jeśli zrobimy to umiejętnie – ser będzie służył nam jeszcze dłużej. Ograniczenie marnowania żywności jest nam potrzebne, szczególnie dlatego, że mamy z tym duży problem. W przypadku przechowywania serów może przyjąć różne taktyki, w zależności od tego, czy mamy do czynienia:
Ser żółty najlepiej przechowywać w niezbyt ciasnym opakowaniu, żeby substancje z plastik nie wchłonęły się w ser. Produkt najlepiej przechowywać w opakowaniu hermetycznym lub papierze woskowanym. Dodatkowo, należy zadbać by ser nie stykał się z innymi produktami spożywczymi.
Czas, przez jaki można przechowywać ser, zależny jest od jego rodzaju. Bardzo istotne jest to, aby reagować natychmiast po zauważeniu pleśni. Jeśli masz jakieś wątpliwości dotyczące świeżości sera, nie narażaj swoje zdrowia i nie jedz go.
Ile ser może leżeć w lodówce? Sery twarde można przechowywać najdłużej, po otwarciu nawet do 6 tygodni. Sery żółte takie jak gouda mogę być przechowywane do 2-3 tygodni po otwarciu.
Mrożenie to jedna z najstarszych metod przechowywania z żywności. Jest skuteczne i pozwala uniknąć nam marnowania żywności. Jak wygląda to w przypadku serów żółtych?
Dodatkowo możesz pomyśleć o zamrożeniu sera w woreczku z zamknięciem strunowym. Dzięki temu produkt zostanie szczelnie zabezpieczony przed dostępem do powietrza.
Być może wolisz uniknąć mrożenia sera, ponieważ zależy Ci na tym, aby zachować jego walory smakowe. Jeśli chodzi o domowe sposoby, dzięki którym ser będzie świeższy przez dłuższy czas – sprawdzoną metodą jest wykorzystanie kostki cukru. Co musisz zrobić? Umieść ser w hermetycznym opakowaniu, a do środka włóż kostkę cukru. Kostka będzie wchłaniać wilgoć i zapobiegać wytwarzaniu się pleśni.
Jak widzisz, istnieje wiele sposobów na przedłużenie świeżości sera żółtego. Zachęcamy do korzystania z nich!