Deska serów daję nam możliwość spróbowania serów z różnych gatunków, oraz o różnych smakach i zapachach. Komponując deskę serów pamiętajmy o różnorodności, dlatego najlepiej wybrać kilka rodzajów. Warto połączyć sery pleśniowe, takie jak Brie i Camembert, z serami żółtymi, na przykład Cheddarem i Goudą, oraz z serami twardymi takimi jak Parmezan. Dobierając sery możemy kierować się również ich krajem pochodzeniem lub konsystencja.
Sery powinniśmy układać na drewnianej desce. Podając sery na desce układamy je w dużych kawałkach i obok przygotowujemy noże. Sery nie powinny się ze sobą stykać. Najlepiej ułożyć sery w kolejności w jakiej będą degustowane. Zaczynając od serów o łagodnym smaku a kończąc na tych bardziej aromatycznych. Pierwsze miękkie, a na końcu twarde. Gdy chcemy pokroić sery musimy pamiętać o paru zasadach. Sery okrągłe kroimy jak tort na trójkątne kawałki, sery podłużne kroimy na plasterki o grubości 1 cm, a sery pleśniowe kroimy ukośnie na małe kawałki.
Na desce oprócz serów powinny się również pojawić przekąski. Idealnym dodatkiem do serów są winogrona, orzechy, suszone morele i figi, oraz krakersy.