Czy ser żółty zawiera selen?

19 grudnia 2021

Sery żółte zawierają wiele wartości odżywczych. Są one doskonałym źródłem wapnia, białka oraz wielu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B oraz witaminy D, E i K. Dodatkowo, sery żółte są świetnym uzupełnieniem diety dając nam poczucie sytości na długo zapobiegając podjadaniu między posiłkami. Jakie jeszcze wartości odżywcze znajdziemy w serach żółtych? Jednym z pierwiastków bardzo ważnych dla funkcjonowania naszego organizmu jest selen. W przyrodzie jest on dostępny tylko w mikroskopijnych ilościach. Dzienne zapotrzebowanie na selen wynosi 55ug zarówno na kobiet jak i mężczyzn.

Źródła selenu 

Selen pleni funkcję ochronne w organizmie. Jest również częścią enzymów chroniących komórki przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo, ma wpływ na tarczycę, układ odpornościowy, choroby serca oraz rozwój nowotworów. Produkty zwierzęce są najlepszym źródłem selenu. Z roślin najbogatsze w selen są grzyby oraz czosnek. Natomiast produkty mleczne mają dwie funkcje. Białko obecne w produktach nabiałowych wspomaga wchłanianie selenu. Zawartość selenu w poszczególnych produktach jest zależne od pokarmu, który dostają zwierzęta. Jednak wiele serów żółtych dostępnych na rynku zawiera sele

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram