Serowe fondue to potrawa, która jest stworzona na zimowe wieczory. Wspólne biesiadowanie przy podgrzewanym garnku wypełnionym sosem serowym, to fantastyczne przeżycie! Serowe fondue oryginalnie pochodzi ze Szwajcarii, jednak we Włoszech i Francji jest równie popularne. Do przygotowania fondue potrzeba minimum dwa rodzaje serów. Inne potrzebne składniki poznacie poniżej w przepisie na aromatyczne serowe fondue:
– 2 szklanki tartego sera szwajcarskiego Gruyere
– 2 szklanki tartego sera alpejskiego
– 200 ml białego, wytrawnego wina
– Max. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– ¼ łyżki gałki muszkatołowej
– szczypta soli
– szczypta pieprzu białego
– pszenny chleb, pokrojony w kostkę
Przepis na serowe fondue jest bardzo prosty, jednak ważne jest naczynie, w którym je przygotujesz. Potrzebne jest specjalne naczynie z możliwością podgrzewania oraz szpikulce do maczania chleba.
Podpowiadamy, że jeśli chcesz pójść nieco na skróty, możesz poszukać w sklepach gotowego serowego fondue. Jednak sprawdź dokładanie skład, by nie było tam konserwantów i innych niepotrzebnych dodatków.
Według nas, serowe fondue jest wprost idealne na rodzinne, przyjacielskie spotkania. Sprawdź sam! Możesz spróbować też innych dodatków, niż chleb! Jak na przykład papryka, seler naciowy, lub upieczone kąski wołowiny.