Przepis na sos serowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, potrzebujesz tylko parę składników by stworzyć idealny smak i konsystencje. Nasz przepis pozwali odtworzyć Ci smak twojego ulubionego dipu z sal kinowych. Sos serowy może być użyty jako dip do nachosów, ale sprawdzi się również jako dodatek do tortilli lub frytek. Jest to świetny dodatek do imprezowych przekąsek.
Wskazówki
By przygotować sos, zacznij od przygotowania swojego ulubionego żółtego sera. W zależności od swoich preferencji, możesz przygotować bardziej gęsty lub bardziej płynny sos serowy. Gęstość możesz regulować poprzez dodanie mąki lub mleka. Sos serowy do nachosów najlepiej podawać na ciepło – w tej formie smakuje najlepiej, gdyż po ostygnięciu gęstnieje.
Przepis – sos do nachosów
Składniki:
200g sera cheddar Klarma
180 ml mleka
50 g sera gouda Klarma
2 łyżki mąki
40g masła
ulubione przyprawy (słodka lub ostra papryka, pieprz)
Sposób przygotowania
Ser Klarma w bloku zetrzyj na tarce, a w plastrach pokrój na małe kawałeczki.
W rondelku roztop masło i dodaj mąkę.
Do rondelka dodaj mleko, nie doprowadzając do wrzenia.
Po paru minutach do rondelka dodaj ser.
Całość mieszaj, aż uzyskasz gładką masę.
Na koniec dodaj ulubione przyprawy i podawaj na ciepło.
Intensywny smak i zapach, charakterystyczna, drobno podziurawiona struktura - sera Tilsit, w Polsce nazywanego tylżyckim, nie da się pomylić z żadnym innym
Intensywny smak i zapach, charakterystyczna, drobno podziurawiona struktura - sera Tilsit, w Polsce nazywanego tylżyckim, nie da się pomylić z żadnym innym