Czy warto kupować produkty bio? Zalety żywności ekologicznej
14 lutego 2023
Codziennie stajemy przed wyborami doboru produktów żywieniowych, które wpływają na nasz organizm i samopoczucie. Jeśli unikasz chorób cywilizacyjnych i starasz się żyć zdrowo, wiesz że aktywny tryb życia to nie wszystko. Priorytetem powinno stać się również odpowiednie odżywianie, dlatego zacznij wybierać produkty bio.
Zalety produktów bio:
Żywność BIO nie jest poddawana, żadnej obróbce, która wpływałby na wyniszczenie witamin i minerałów. Produkty bio nie podlegają również procesowi, który zmieniłby skład chemiczny, wygląd i właściwości produktu. Kolejną zaletą żywności ekologicznej jest obowiązywanie ścisłych zasad, ograniczające stosowanie dodatków żywnościowych. Dzięki, czemu produkty BIO są bogatsze w witaminy B, C i D od produktów przetworzonych.
Kolejną zaletą produktów ekologicznych jest wyższa zawartość błonnika, który jest niebywale ważny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Wspomaga on metabolizm cholesterolu i pobudza perystaltykę jelit, zmniejszając ryzyko powstania chorób. Brak dodatku sztucznych nawozów i pozostałości pestycydów w żywności bio przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na choroby cywilizacyjne takie jak alergie, bezpłodność, nadciśnienie lub nowotwory.
Konsumenci coraz częściej decydują się na zakup żywności ekologicznej. Świadomość społeczna dot. świadomego i zdrowego odżywiania niewątpliwie rośnie. Jasnym staje się, że codzienne wybory zakupowe, mają wpływ na nasze zdrowie w przyszłości.
Intensywny smak i zapach, charakterystyczna, drobno podziurawiona struktura - sera Tilsit, w Polsce nazywanego tylżyckim, nie da się pomylić z żadnym innym
Intensywny smak i zapach, charakterystyczna, drobno podziurawiona struktura - sera Tilsit, w Polsce nazywanego tylżyckim, nie da się pomylić z żadnym innym